Aktualno

DUBROVAČKI VRTOVI DISKRIMINACIJE U hotelu odbili domaćima iznajmiti ležaljke

DUBROVAČKI VRTOVI DISKRIMINACIJE U hotelu odbili domaćima iznajmiti ležaljke

Pred nekoliko dana sa skupinom sam prijatelja otišla na kupanje u Orašac, na plažu hotela Dubrovački vrtovi sunca, na koju povremeno znam otići. Smjestili smo se u dijelu plaže u kojem nisu raspoređene ležaljke sa suncobranima, možemo reći da je to dio namijenjen za domaću čeljad. Ipak, u jednom trenutku smo poželjeli koristiti hotelsku ležaljku, ali su nas hotelski djelatnici upozorili kako ne mogu davati ležaljke u najam domaćima, odnosno onima koji nisu gosti hotela. Ostali smo začuđeni jer smo bili voljni platiti korištenje ležaljke, ali su nam odgovorili da to nije moguće. ‘Tako je odredio direktor’, uvjeravali su nas. A sve oko nas na desetke praznih ležaljki! Jako neobična situacija. Naravno da nismo dalje inzistirali. Neugodno sam iznenađena odnosom uprave tog hotela prema nama domaćima – ispričala je za DuList Dubrovkinja ogorčena poslovnom politikom hotela Dubrovački Vrtovi Sunca, luksuznog resorta s pet zvijezdica, smještenog u Orašcu.

— Koliko sam upoznata, takvo ograničenje ne postoji nigdje u Dubrovniku. Posebno mi nije jasno zašto su mi odbili iznajmiti ležaljku kad sam bila spremna platiti tu uslugu – ističe naša sugovornica.

Razlog – održavaju vrhunsku uslugu?!
Naravno, pitali smo upravu hotela Dubrovački Vrtovi Sunca da nam ponude neko objašnjenje takve poslovne politike. Saznali smo iz odgovora kako je plaža otvorena za sve posjetitelje, ali i da su ležaljke i suncobrani na plaži zapravo besplatni, ali samo za goste njihovog resorta.

— Kao i prethodnih godina, plaža u Dubrovačkim Vrtovima Sunca otvorena je za sve goste i posjetitelje resorta. Kako bi se održala vrhunska usluga s pet zvjezdica, besplatne ležaljke i suncobrani na plaži predviđeni su za goste resorta te kao takve nisu namijenjene za iznajmljivanje – istaknuli su iz hotelske PR službe, dok je generalni direktor resorta Christian Larss Kreković izjavio: — Naša misija je pružiti vrhunsku i besprijekornu uslugu svim našim gostima te im želimo omogućiti popratne sadržaje bez nadoknade – istaknuo je Kreković.

Domaća guza – pad kvalitete
Dakle, hotel svojim gostima nudi vrhunsku uslugu, između ostalog i temeljem ponude besplatnih ležaljki, pa bi svako iznajmljivanje, čini se prema tome, značio pad te vrhunske usluge. Po toj logici, naravno, u hotelu ne rade razliku između ne-gostiju hotela domaćih i stranih. Jer ne samo što Dubrovčani, odnosno Hrvati, svoju ‘presvijetlu’ ne mogu spustiti u njihovu ležaljku ni besplatno ni s računom, već isto vrijedi i za sve druge stanovnike planeta Zemlje. Ako nisu platili noćenje u hotelu. Pa čak i pod cijenu da baš sve ležaljke na plaži ostanu nezauzete, odnosno slobodne. Takva je politika hotelske kuće.

Klaić: To je poslovna politika
Pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i energetiku Dubrovačkoneretvanske županije Ivo Klaić smatra kako su sva prava i obaveze koncesionara plaže sadržana u koncesijskom ugovoru.

— Nijedan se ugovor o koncesiji ne bavi politikom cijena. Jednako kao što se ugostiteljima u gradu, koji uzimaju u najam javnu površinu ili neki prostor, ne određuje kakve će cijene imati i što će imati u ponudi. Djelatnost je jasno propisana i to je sve u redu, ali ne može se nekoga natjerati da nešto nudi ili ne nudi, domaćima ili strancima. Bitno je da su plaže uređene, otvorene i sadržajne, a da se s koncesionarima njeguje partnerski odnos – rekao nam je pročelnik Klaić.

Duga povijest nesklada
Podsjetimo, sve plaže na području grada Dubrovnika otvorene su za domaću čeljad, iako je u prošlosti bilo nekoliko slučajeva ‘nesklada’ između lokalnog stanovništva i hotelijera. Pa i incidenata. Dubrovčanima se posebno urezao u pamćenje onaj u hotelskoj tvrtci koja se te 2000. godine zvala HTC Dubrava-Babin Kuk, a Nijemac Uwe Geiser, direktor ili menadžer hotela, koji je plažu Hotela President ogradio bodljikavom žicom. Sličnim, ali ipak nešto blažim taktikama koristili su se i razni drugi vlasnici i direktori dubrovačkih hotela. Zidovi i zidići, žice i žičice, ‘okupacije’ ležaljkama, zatvorena vrata plaža, zabranjen ili ograničen (ili preskup) parking, razdvajanje plaža na dio za ‘obične’ i ‘posebne’ goste… Ali, treba priznati, nikad uskratom najma ležaljki. Inače, prema posljednjim podacima, deset plaža na području Dubrovnika je pod koncesijom (Sveti Jakov, Banje, uvala Sumratin, Kava, Copacabana, Excelsior, Libertas, Palace i More), a sve ostale su pod koncesijskim odobrenjem.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist