Koronavirus u HrvatskojUrednički izbor

DUBROVAČKI UGOSTITELJI Situacija je neizvjesna, ako i otvorimo 11. svibnja, kome ćemo raditi?

DUBROVAČKI UGOSTITELJI Situacija je neizvjesna, ako i otvorimo 11. svibnja, kome ćemo raditi?

U trećem krugu popuštanja mjera, 11. svibnja, prema najavama Vlade, s radom bi trebali početi i ugostiteljski objekti i to samo oni koji imaju tarace. Epidemiološke smjernice njihova rada još uvijek nisu konkretno donesene, međutim, s obzirom da se u javnosti spominjalo ograničavanje broja gostiju, ugradnja pleksiglasa, nošenje zaštitne opreme, ugostitelji su vrlo skeptični kakav će im biti rad u takvim uvjetima. Pokrenuta je čak i peticija u kojoj ugostitelji na razini Hrvatske ističu kako neće otvarati 11. svibnja jer im je prema sadašnjim mjerama to potpuno neisplativo. Za ovaj broj DuLista porazgovarali smo dubrovačkim ugostiteljima koji su nam otkrili hoće li otvoriti svoje lokale i kakva su im očekivanja.

Brojni problemi

Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić istaknuo je kako dubrovački ugostitelji ionako teško dišu te da će se svi naći u vrlo nezgodnoj situaciji dok se ne otvore granice i krenu letovi. devedeset posto ugostitelja, naglasio je, radi u turizmu.

— Dubrovački će ugostitelji imati mnogo problema. Još uvijek ne znamo minimalne uvjete koje moramo zadovoljiti za otvaranje. Nadam se da će te mjere biti što blaže i jednostavnije jer nema smisla da u kafiću ili restoranu bude propisan razmak od dva metra kad se u butigama prolazi i na 30 centimetara, u autobusima na metar. S blagim mjerama bismo se počeli oporavljati jer će nam trebati dugo vremena. Većina ugostitelja neće moći otvoriti 11. svibnja. Svima nam u ovoj situaciji svaka kuna igra ulogu. Lijepo je vrijeme počelo pa će oni koji imaju tarace najvjerojatnije otvoriti. Vjerujem da će to uglavnom biti kafići jer i domaći imaju naviku odlaska na kavu, ali restoranima će tu biti jako teško – mišljenja je Vlašić.

‘Nećemo moći sami pokrivati troškove’

Naglasio je kako je ugostiteljima najvažnije da se ne ukidaju mjere pomoći države i grada jer sami, dodao je, neće moći iz trenutnog poslovanja pokrivati plaće i podmirivati ostale troškove.

— Nadam se da će se mjere čak i pojačati u vidu poreznih olakšica, oprosta plaćanja javnih površina te najma prostora. Bili su spominjali da ćemo imati ograničeno radno vrijeme do 21 sat, da neće smjeti biti glazbenika na taracama, ali to su gluposti i nadam se da to neće biti dio konačnih mjera. Što smeta ako jedan ili dvoje umjetnika sviraju na taraci? Kakve veze ima i rad do 21 sat? Virus se jednako širi u svaka doba, takvo ograničenje nije pomno promišljeno. Udruga ugostitelja na razini Hrvatske, ali i naša dubrovačka podružnica preko Gospodarske je komore uputila prijedlog za uvođenje blagih mjera te se nadamo da će nam to biti i uvaženo – rekao je Vlašić. Među onim ugostiteljskim objektima koji zadovoljavaju uvjet tarace i dostatnog prostora za razmak između gostiju svakako je Sunset Beach Dubrovnik. Iako su fizički bili zatvoreni, radili su po principu dostave.

— Ovisno o epidemiološkim mjerama od 11. svibnja namjeravamo otvoriti i naš objekt Beach bar s taracom uz more. Budući da nam još nisu poznati detalji mjera i pravilnika koje će propisati Vlada, još je neizvjesno otvaranje cjelokupnih kapaciteta. Prednost Sunset Beach Dubrovnika je u velikim površinama taraca koje nam omogućuju da budemo fleksibilni po pitanju eventualno potrebnog razmaka među stolovima, što nažalost nije slučaj s mnogima od naših kolega ugostitelja. Ipak, isplativost je u tom slučaju svakako neusporedivo manja nego u uvjetima redovnog funkcioniranja. Kako niti jedan naš djelatnik nije dobio otkaz u ovoj situaciji, a što je u prvom redu omogućeno mjerama Vlade, nadamo se da ćemo biti u mogućnosti održati trenutnu razinu zaposlenosti. To će svakako ovisiti o daljnjem razvoju situacije i pravilima koje će Vlada donijeti. Tijekom cijelog ovog razdoblja dok radimo samo u dostavi, pridržavamo se svih mogućih higijenskih zahtijeva. To je, naravno, već u određenoj mjeri povećalo troškove, ali svakako namjeravamo s istim standardom higijene nastaviti i dalje – istaknuli su iz Sunset Beacha Dubrovnik.

Izgubljeni prihodi u predsezoni

Dodali su kako će pričekati pravilnike za detaljnu pripremu rada na taracama. Nadaju se da će rad biti moguć bez velikih investicija u preinake prostora što bi otežalo operativno funkcioniranje i dodatno dovelo u pitanje ekonomsku opravdanost. Pozdravljaju mjere Vlade no, naglasili su, one ne mogu ni približno nadoknaditi izgubljene prihode i dobit u predsezoni, kao što su očekivani prihodi od grupnih događanja koja su otkazana u potpunosti.

— I dalje imamo u planu zaposliti određeni broj sezonaca, ali ako mjere budu izrazito restriktivne, od zapošljavanja ćemo morati odustati. Stoga se nadamo da će pravila za ugostitelje biti razumna. Uživamo povjerenje domaćih gostiju tijekom cijele godine, no naši kapaciteti predviđaju značajno veći broj gostiju koji podrazumijeva i strane turiste i grupna događanja – rekli su nam iz Sunset Beacha Dubrovnik.

Jedan od vlasnika Cele Dubrovnik Gourmet & Lounge Davorko Obuljen rekao je za DuList kako još uvijek nisu donijeli jasnu odluku hoće li otvoriti svoja vrata 11. svibnja. Čekaju na neke konkretnije mjere koji bi im dale smjer.

— Smatram da otvaranje lokala po sadašnjim mjerama vodi prema propasti. Mislim da ugostiteljske objekte ne bi još trebalo otvarati. U startu se očekuju gubitci. Mjere još nisu konkretno donesene, ali za ono što smo čuli, stvarat će nam dosta problema. Ako se između gostiju treba doslovno držati razmak od dva metra, ne znam kako ćemo to provesti. Trebalo bi imati nekakvog policajca ili redara koji bi nadgledao ako bi se netko približio, a bez da su drugi napustili lokal. Mislim da ćemo svi imati više problema od otvaranja nego što ćemo imati benefite. Što se tiče mjera države i grada, one su u redu, pogotovo što se tiče plaća, ali pitanje je hoće li i dokad država moći isplaćivati ta sredstva na duže razdoblje – ispričao je Obuljen te dodao kako sada ulaze u fazu u kojoj bi se pripremali za sezonu.

— Uzimali smo kredite, ne ulazimo u sve ovo iz sezone u kojoj smo zaradili neke novce – rekao je Obuljen dodavši kako je Cele zadržala isti broj zaposlenih.

Bez tarace nema ni otvaranja

U nešto nepovoljnijoj situaciji svakako će se, po svemu sudeći, naći vlasnici manjih kafića, poput Retro Caffe Dubrovnik na Vojnoviću. Ovaj kafić zapravo je među onima koji nemaju taracu te su zbog toga diskriminirani na samom početku.

– Nemam taracu pa neću moći ni otvoriti 11. svibnja. Ne vjerujem da ću uopće otvarati, ne isplati mi se. Imam desetak stolova, ako bi za njima moglo sjedati po pravilima i epidemiološkim mjerama do dvoje ljudi, kome ću raditi? To mi nema nikakvog smisla. Čujemo i da će biti propisano da jedna osoba radi s novcima dok druga prima narudžbe i poslužuje. To je skroz neisplativo. Mislim da ću ipak pričekati da se situacija smiri i vrati barem donekle na ono kako je bilo prije. Prijavili smo se za mjere države za plaće. Zadovoljan sam, s obzirom da ne radimo i to je nešto. Što se tiče najma, gazda mi je izašao u susret, uspjeli smo se nešto dogovoriti pa je to dobro ispalo. Ne znam kako će sve to izgledati, sigurno se još mjesec do dva nećemo vratiti na staro – rekao nam je vlasnik ovog kafića Đivo Zvone dodavši kako je zadržao sve radnike. Odluku o otvaranju još uvijek nije donio ni vlasnik restorana i Caffe bara Magellan Darko Hrstić. Čeka konkretne smjernice i jasne preporuke kako bi odlučio kako će dalje.

— Za sad su samo rekli da će se moći otvoriti 11. svibnja i da se neće smjeti unutra posluživati. Ako budu trebali konobari nositi maske, ako budemo trebali ugrađivati pleksiglas, to je smiješno. Ljut sam jer se stalno govori o dezinfekciji. Ne bi da do sada nismo čistili i dezinficirali naše lokale. Mjere higijene su uvijek prioritet svakom vlasniku. Mislim da će u ovoj situaciji svaki lokal za sebe morati donijeti odluku kako će dalje raditi. Sigurno se nekome tko ima u povijesnog jezgri taracu od 30 kvadrata pa će moći staviti dva stola neće takvo što isplatiti. Sve će ovisiti o tome kako će se tko moći prilagoditi propisanim mjerama. A treba u obzir uzeti i praktične, svakodnevne stvari. Na primjer, stiže nam ljeto, a gosti neće moći biti unutar restorana u klimatiziranom prostoru. Ako puše ili ako vani pada kiša, taj dan ne možemo raditi. Dan bi trebao biti savršen da bismo mogli normalno funkcionirati s obzirom da nam gosti neće smjeti biti unutar lokala. Toliko je faktora koji bi se trebali uzeti u obzir i nadam se da će epidemiolozi pitati struku oko ovih praktičnih stvari – zaključio je Hrstić.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 29. travnja 2020.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović