Kultura

Dubrovački slikar Stjepko Mamić u Firenzi predstavljen talijanskoj publici

Dubrovački slikar Stjepko Mamić u Firenzi predstavljen talijanskoj publici

Stjepko Mamić, dubrovački slikar i pomorski kapetan poznat po svojim kolorističnim morskim motivima, nadasve seriji ‘Mreža’ s kojom je postigao veliki uspjeh i čije se slike nalaze diljem svijeta, prekjučer je predstavljen u srcu stare povijesne jezgre Firenze u šestom izdanju knjige ‘Emocije u umjetnosti’ (‘Emotions of Art’) autorice prof. Anne Francesce Biondolillo.

Promocija knjige u koju su uvrštena čak četiri djela Stjepka Mamića (‘Long Net’, ‘Two’, ‘Trough passage’ i ‘Brasil 2016- Olympic edition’) upriličena je u nedjelju, 11. prosinca u kultnom Giubbe Rosse Caffe storico letterario Firenze u kojem se već desetljećima odvijaju brojni značajni kulturni događaji iz sfere literarne i likovne umjetnosti. Uz autoricu Biondolillo, brojnim posjetiteljima knjigu su predstavili prof. Tereza Ricco, likovna i književna kritičarka, rektorica Sveučilišta u Rimu te dr. Jacopo Chiostri, književnik i novinar iz Firenze.

Profesorica Biondolillo je pri obraćanju publici pohvalila slikarsko umijeće Stjepka Mamića.

– On radi sa srcem u ruci, bespogovorno vladajući tehnikom slikanja na inventivan i originalan način, otvarajući riznicu sjećanja i besmrtnosti. U njegovim djelima kao što su ‘Kroz prolaz’ i ‘Brazil 2016.- Olympic Edition’ Mamić je uvijek spreman za novu inspiraciju i izazove – zaključila je Biondolillo.

Osim u Firenzi, Mamić je izlagao i u Pesaru i Rimu. Istovremeno njegova slika ‘Nocturno’ bila je izložena u Seoulu u National Academy of Arts od 11. do 22. studenog nakon čega je ostala u fundusu Nacionalnih Muzeja Južne Koreje što je veliko priznanje i čast našem umjetniku, ali i Dubrovniku i Hrvatskoj. Prethodno je od kolovoza do listopada 2016. izlagao u Nacionalnim muzejima Južne Koreje u sklopu Druge međunarodne izložbe ‘Draw Environment with Art’ (‘Oslikaj okoliš umjetnošću’). Tijekom Olimpijskih igara u Riu njegova slika ‘Long Net’ prikazivana je na displejima u Riu. Ista slika privukla je pažnju brojnih posjetitelja u Miamiu na Floridi gdje je Mamić izlagao u hotelu Victor u sklopu ‘Art Basel Miami’ od 30. studenog do 4. prosinca.

Inače, Stjepko Mamić je, kao jedini pozvani umjetnik iz Hrvatske, izlagao na Festivalu umjetnosti, prijateljstva i mira Italije i Uzbekistana upriličenog u Alexander Museum Palace Hotelu u Pesaru povodom obilježavanja 25 godina samostalnosti Uzbekistana, o čemu su izvijestili brojni talijanski i uzbekistanski mediji. Tom prigodom Mamić je izložio sliku ‘Brasil 2016-Olympic edition’ koja je privukla pažnju brojnih posjetitelja te je dobio i poziv za samostalnu izložbu u Art Hotelu-Muzeju suvremene umjetnosti.

Uz veliki uspjeh u slikarstvu, dubrovački slikar uspješno je zakoračio i u svijet visoke mode. Četiri ženske torbe (tri crne koje je kreirala hrvatska dizajnerica Jasna Herak i jedna crnobijela dizajnera Diaza Kove iz BiH) ručno oslikane Stjepkovim unikatnim ribama privukle su pažnju na izložbama u Rimu, Firenzi te na modnoj reviji u Pesaru koje su nosile manekenke odjevene u kreacije uspješne mlade modne kreatorice Slađane Krstić.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist