Kultura

Dubrovački simfoničari svirali za Ivanu Burđelez!

Dubrovački simfoničari svirali za Ivanu Burđelez!

Dubrovački simfonijski orkestar održao je koncert u spomen Ivane Burđelez, u tvrđavi Revelin. Orkestrom će dirigirati naš cijenjeni dirigent, skladatelj i aranžer Alan Bjelinski. Kao solist je nastupio dubrovački pijanist Ivan Violić.

Na programu su bili Simfonija br. 3 u D duru L. Sorkočevića i Koncert za klavir i orkestar br. 1 u d molu, op.15 J. Brahmsa.

Koncert je organiziran u suradnji s Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik.

Profesorica Ivana Burđelez zadužila je svojim radom Dubrovnik i Hrvatsku. Bila je istaknuta i predana promotorica hrvatske kulture i povijesti, predsjednica dubrovačke Matice hrvatske, voditeljica Centra za mediteranske studije u Dubrovniku, počasna španjolska konzulica u Dubrovniku, a nedavno je dobila Zlatnu povelju Matice hrvatske.
Predano je potpisivala uređivanje časopisa Dubrovnik, a za doprinos u očuvanju hrvatske kulture nagrađena je Zlatnom poveljom Matice hrvatske. Ivana Burđelez bila je osoba koja je plijenila pozitivnom energijom, elokvencijom, poznavanjem jezika, prepuna dobre energije, osoba koja se ne zaboravlja. Rođena je 13. prosinca 1955. godine u Cavtatu.
Bila je članica Gradskog vijeća Dubrovnika od 1997. do 1999. godine. Godinama se kao istraživačica u Državnom arhivu u Dubrovniku, a zatim i kao samostalna i institucionalna istraživačica, bavila židovskom i mediteranskom kulturom u Dubrovniku, svjetovnom i crkvenom poviješću Grada i Cavtata u okviru hrvatske i europske, ali i svjetske kulture. Državni arhiv u Dubrovniku bio je, rekla je u povodu primanja nagrade Matice, njena velika ljubav i nepresušni izvor potrage za novim spoznajama.
Posmrtno je dobila nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo u 2014. godini na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Dubrovnik i Feste sv. Vlaha.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist