Kultura

DUBROVAČKI MUZEJI U OGULINU Zlatno libro predstavljeno u Ivaninoj kući bajke

DUBROVAČKI MUZEJI U OGULINU Zlatno libro predstavljeno u Ivaninoj kući bajke

Publikacija dubrovačkih muzeja „Zlatno libro: bajke, predaje i legende iz dubrovačkog kraja“ na hrvatskom i engleskom jeziku te popratni nosač zvuka predstavljeni su u utorak, 15. listopada 2019. godine, u Ivaninoj kući bajke u Ogulinu. Promocija je realizirana pred brojnim učenicima Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, nastavnicima, te posjetiteljima, a popraćena je i izložbom ilustracija iz publikacije autora Roberta Kralja.

U predstavljanju su sudjelovali ravnateljica Ivanine kuće bajke Ankica Puškarić, autori publikacije – viša muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša i kustos etnolog Ivica Kipre, te glumica Nika Lasić. Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Puškarić te zamjenice gradonačelnika Ivane Salopek Šumonje, autori su govorili o procesu realizacije ovog zahtjevnog projekta. Naime, odabrano je i adaptirano četrnaest bajki, predaja i legendi iz bogatog korpusa dubrovačke tradicijske usmene baštine. Najvećim je dijelom riječ o dosad neobjavljenoj građi nastaloj zahvaljujući sakupljačkom radu hrvatskog znanstvenika, povjesničara, kolekcionara i etnografa dr. Baltazara Bogišića, ali je predstavljen i dio bajki, legendi i predaja koje su već objavljene u radovima etnologa Pauline Bogdan Bijelić, Vida Vuletića Vukasovića i Nikole Zvonimira Bjelovučića, a koje su u ovom izdanju adaptirane.

Predstavljanje je zaključeno u predivnom scenografskom okruženju animiranog ognjišta gdje je kostimirana glumica Kazališta Marina Držića Nika Lasić, u suradnji s učenicima koju su pokazali izniman interes, izvela pripovijedanje četiriju bajki.

Pročitajte još

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist