Kultura

DUBROVAČKI MUZEJI Ivica Kipre u potrazi za mitovima

Bilateralni interdisciplinarni projekt ‘Priče i strukture mitskog prostora’ pokrenut je 2016. godine u želji da se sustavnim terenskim istraživanjima na širem dubrovačkom području utvrde tragovi mitskih struktura u prostoru kao i pridruženi im tradicijski narativi.

Interdisciplinarnim pristupom uzimajući u obzir etnološke, usmene, arheološke, povijesne, hagio-topografske i toponimijske elemente ovim projektom nastoji se definirati geneza kulturnog prostora.

Nositelji projekta su Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademija znanosti i umjetnosti u Ljubljani predvođen red. prof. dr. Andrej Pleterskim, te Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju pod vodstvom izv. prof. dr.sc. Goran Pavel Šanteka. Kao partner u projekt uključeni su Dubrovački muzeji s kustosom etnologom i povjesničarem umjetnosti Ivicom Kiprom koji se temom mita i prostora u dubrovačkoj okolici bavi već dugi niz godina, kao i kolege doc.dr.sc. Katja Hrobat sa Sveučilišta u Primorskoj, Fakulteta za humanističke znanosti u Kopru (Odjel za arheologiju i baštinu / Odjel za antropologiju i kulturne studije) te asistent Jernej Rihter iz Znanstveno-istraživačkog centar Slovenske akademija znanosti i umjetnosti u Ljubljani.

Prvi dio projekta izvršen u listopadu 2016. godine obuhvatio je područje Župe dubrovačke, dok su ove godine u periodu od 2. do 8. travnja znanstvenici proveli terenska istraživanja na području Konavala.

U sklopu istog projekta kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre boravit će ove godine u Ljubljani na uzvratnom studijsko-istraživačkom putovanju. Cilj projekta je uspostaviti suradnju među stručnjacima te istražiti i usporediti dosada otkrivene modele kulturno-povijesne interpretacije prostornih cjelina.

Izvor: Dubrovački muzeji

Pročitajte još

VIDEO/GENERALNA U PORTU Ekipa sa zidina poručuje: ‘Ne valja!’, ali i: ‘Vratite mu taracu, Maro, Maro!’

Dulist

PRIPREME U TIJEKU Večeras je generalna proba

Dulist

U GALERIJI STEĆAK U KLEKU Izložba Luka Paljetka ‘Kako si lijepa, prijateljice moja’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija