Kultura

DUBROVAČKI MUZEJI Ivica Kipre u potrazi za mitovima

Bilateralni interdisciplinarni projekt ‘Priče i strukture mitskog prostora’ pokrenut je 2016. godine u želji da se sustavnim terenskim istraživanjima na širem dubrovačkom području utvrde tragovi mitskih struktura u prostoru kao i pridruženi im tradicijski narativi.

Interdisciplinarnim pristupom uzimajući u obzir etnološke, usmene, arheološke, povijesne, hagio-topografske i toponimijske elemente ovim projektom nastoji se definirati geneza kulturnog prostora.

Nositelji projekta su Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademija znanosti i umjetnosti u Ljubljani predvođen red. prof. dr. Andrej Pleterskim, te Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju pod vodstvom izv. prof. dr.sc. Goran Pavel Šanteka. Kao partner u projekt uključeni su Dubrovački muzeji s kustosom etnologom i povjesničarem umjetnosti Ivicom Kiprom koji se temom mita i prostora u dubrovačkoj okolici bavi već dugi niz godina, kao i kolege doc.dr.sc. Katja Hrobat sa Sveučilišta u Primorskoj, Fakulteta za humanističke znanosti u Kopru (Odjel za arheologiju i baštinu / Odjel za antropologiju i kulturne studije) te asistent Jernej Rihter iz Znanstveno-istraživačkog centar Slovenske akademija znanosti i umjetnosti u Ljubljani.

Prvi dio projekta izvršen u listopadu 2016. godine obuhvatio je područje Župe dubrovačke, dok su ove godine u periodu od 2. do 8. travnja znanstvenici proveli terenska istraživanja na području Konavala.

U sklopu istog projekta kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre boravit će ove godine u Ljubljani na uzvratnom studijsko-istraživačkom putovanju. Cilj projekta je uspostaviti suradnju među stručnjacima te istražiti i usporediti dosada otkrivene modele kulturno-povijesne interpretacije prostornih cjelina.

Izvor: Dubrovački muzeji

Pročitajte još

‘HRANITELJI GRADA’ Izložba o gastro-kulturnoj tradiciji našeg kraja

Dulist

‘ŽIVOT U KUTIJI’ JOSIPA MIJIĆA Ciklus nastao zbog nezadovoljstva modernim životom

Dulist.hr

OTVORENA UZ KOLENDU Izložba božićnog nakita ukrasila ‘Rupe’

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija