Aktualno

DUBROVAČKI MODEL Prvi POS stanovi za 18 mjeseci, a u Solitudu najranije za tri godine

DUBROVAČKI MODEL Prvi POS stanovi za 18 mjeseci, a u Solitudu najranije za tri godine

Za tri godine u Solitudu bi se moglo izgraditi prvih 50 stanova po dubrovačkom modelu POS-a. Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnika Mata Frankovića i suradnika.

-Po oposebnom dubrovačkom modelu izgradnje bi dubrovačkim obiteljima, koje nemaju riješeno stambeno pitanje, osigurali stanove tako da prvih 10 godina stanove uzmu u najam po najamnini do 1500 kuna. Nakon 10 godina te stanove mogu otkupiti. Na ovaj način osigurali bi i da se stanovima ne može manipulirati, kao što smo već imali slučajeve. Prvi POS-ovi stanovi po dubrovačkom modelu se rade u suradnji s Ministarstvom branitelja u Mokošici. Prva 43 stana će se početi graditi kroz nekih mjesec dana. Drugi kontingent stanova će se graditi u Solitudu kroz više faza – poručio je gradonačelnik Mato Franković.

-Ono što smo mi s ovim idejnim rješenjem htjeli napraviti je isprojektirati jednu cjelinu unutar zadanog DPU-a koja će biti razvoj jednog planskog naselja, odnosno da napravimo jedno plansko naselje koje će uključivati stambene objekte, javne sadržaje, prometnice i infrastrukturu. Ono neće nastajati stihijski i zagušivati prostor. U prvoj fazi razvoja izgradit će se tri stambene zgrade, s otprilike 50 stanova s podzemnom garažom – pojasnila je zamjenica Orlanda Tokić.

– Obzirom kako je detaljni plan zadao strogi okvir urbanističke strukture mi smo nastojali određenim projektantskim efektima afirmirati koncept stanovanja u zelenilu koji se oslanja na našu stambenu tradiciju inkorporirajući moderne svjetske trendove u stanogradnji. Nastojali smo iskoristiti sve dijelove parcele kako bi se afirmirao boravak na otvorenome, pješačke površine i parkovne površine, odnosno rekreaciju djece i odraslih – ispričala je projektantica Vanda Ivanković Kontić.

POS-ovi stanovi u Mokošici dobili su suglasnost Vlade i u njihovu se izgradnju kreće kroz 15 dana. Rok izgradnje istih je 18 mjeseci. Točan iznos vrijednosti projekta stanova u Solitudu trenutno se procjenjuje na iznos između 50 – 60 milijuna kuna za prve tri zgrade. U izgradnju stanova u Solitudu, tvrde iz Grada, krenut će se najranije krajem iduće godine, a rok za izgradnju je dvije godine.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist