Natrag
18.2.2019 18:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dubrovački javni bilježnik korak bliže Ustavnom sudu

17.3.2015 @ 16:01 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Dubrovački javni bilježnik Anđelko Stanić napravio je još jedan korak u svojoj kandidaturi za jedno od dva upražnjena mjesta suca Ustavnog suda.

Njegovu je kandidaturu, naime, Saborski odbor za Ustav utvrdio valjanom, baš kao i za još deset drugih kandidata, dok je jedna ocijenjena nedostatnom.

Odbor će sljedećeg utorka obaviti razgovor sa svim kandidatima, a na prijedlog laburista Dragutina Lesara prihvaćeno je da Odbor kandidate ocjenjuje bodovima od 1 do 11 te će oni koji dobiju najviše glasova biti predloženi Saboru na izglasavanje dvotrećinskom većinom.

Da bi postali ustavni suci, kandidati moraju dobiti dvotrećinsku većinu, znači najmanje 101 glas, a to pretpostavlja međustranački dogovor. Da to nije jednostavno postići pokazuje podatak da je jedno mjesto u Ustavnom sudu upražnjeno još od 2010. godine.

Inače, najpoznatiji među kandidatima su bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ustavna stručnjakinja Sanja Barić, zatim sutkinja Ivana Čalić, koja je osudila Ivu Sanadera, te bivša dječja pravobraniteljica Mila Jelavić. Kandidirali su se i Dubravko Ljubić, Šime Savić, Želimir Brozović, Nevenka Šernhorst, Antonija Kovačić i Boris Kozjak.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana