Kultura

‘DUBROVAČKI INTERMEZZO’ Otvorena izložba Josipa Škerlja u Sponzi

'DUBROVAČKI INTERMEZZO' Otvorena izložba Josipa Škerlja u Sponzi

Izložba slikara Josipa Škerlja pod nazivom „Dubrovački intermezzo“ otvorena je u sklopu popratnog programa 66. Igara, sinoć, 16. kolovoza u atriju palače Sponza, a moći će se razgledati sve do zatvaranja Igara, 25. kolovoza.

Evocirajući motive iz ranijih razdoblja i dopunjavajući ih novima, Škerlj je započeo i smisleno zaokružio ciklus najosobnije mu teme – Dubrovnika „ljubavnika“. Ovaj je „Intermezzo“ umetak koji zakratko prekida niz događaja u životu Grada; pogled na trenutke između dva koraka po Stradunu, dva bata na zvoniku, dva poljupca među stupovima Sponze ili dva srha s Onofrijeve fontane. Iako Škerlja prvenstveno povezujemo s figurama u igri, sviračima, ljubavnicima i nadrealnim provokacijama, on je u jednakoj mjeri i vedutist, a ova izložba nije nikakva rekapitulacija; ona je Dubrovnik koji buja od života, stoji u predgovoru kataloga izložbe koji potpisuje Marin Ivanović, ujedno i autor postava izložbe koja sadrži ukupno 22 rada, uglavnom u tehnici akrila i kolaža na platnu.

Josip Škerlj rođen je 1941. godine u Dubrovniku, a slikarstvo je diplomirao 1965. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Otona Postružnika. Po povratku u Dubrovnik, sve do umirovljenja 2006. godine, bavio se pedagoškim radom, a osim slikanja piše prozu i poeziju. Do danas je izlagao na stotinjak samostalnih izložaba i bio sudionikom brojnih likovnih kolonija i grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je niza nagrada i priznanja, a odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. O njegovom je radu snimljeno nekoliko dokumentarnih emisija i napisana monografija autora Antuna Karamana.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist