Kultura

Dubrovački i bokeljski veduti Tomislava Cika

U dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika u povijesnoj jezgri, ove subote otvorena je izložba pod nazivom 'Post festum' Tomislava Cika (1930.-1982.).

Radi se o gotovo zaboravljenom dubrovačkom slikaru bokeljskog podrijetla  Tomislavu Ciku, a za ovu prigodu izloženo je oko četrdeset njegovih slika uglavnom iz privatnog vlasništva s pretežitošću dubrovačkih i bokeljskih veduta i pejzaža, te četrdesetak crteža koji pripadaju raznolikim tematskim ciklusima (Dubrovačke ljetne igre, životinje, pejzaži, vedute, fantazmagorije…).
 
Najveći broj izloženih slika je iz sedamdesetih godina, kada umjetnik razvija svoj prepoznatljivi stil u kojemu pojednostavljuje motiv i oblikuje mrljastu, višeslojnu, gustu i vibrantnu slikarsku površinu, koja je glavni nositelj izraza.
 
Nakon samostalne izložbe Tomislava Cika održane 1972. godine, te posthumne izložbe Tomislava Cika i Tomislava Berana održane 1984. godine, obje u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, ova izložba je prvo veće predstavljanje  i kontekstualiziranje Cikovog opusa. Izložba se može pogledati  do 1. lipnja.

Pročitajte još

DOBITNIK NAGRADE ‘VACLAV HUML’ Violinist Luka Ljubas nastupa s DSO-om u Dvoru

Dulist

OVOG PETKA Dan otvorenih vrata Hrvatskog restauratorskog zavoda

Dulist

SENTIMENTO 2019 Zanimljiv i bogat program ovogodišnjeg festivala

Dulist