Natrag
18.2.2019 07:55

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dubrovački i bokeljski veduti Tomislava Cika

20.4.2013 @ 21:27 Baldo Marunčić Kultura
12;12

Podijelite:

U dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika u povijesnoj jezgri, ove subote otvorena je izložba pod nazivom 'Post festum' Tomislava Cika (1930.-1982.).

Radi se o gotovo zaboravljenom dubrovačkom slikaru bokeljskog podrijetla  Tomislavu Ciku, a za ovu prigodu izloženo je oko četrdeset njegovih slika uglavnom iz privatnog vlasništva s pretežitošću dubrovačkih i bokeljskih veduta i pejzaža, te četrdesetak crteža koji pripadaju raznolikim tematskim ciklusima (Dubrovačke ljetne igre, životinje, pejzaži, vedute, fantazmagorije…).
 
Najveći broj izloženih slika je iz sedamdesetih godina, kada umjetnik razvija svoj prepoznatljivi stil u kojemu pojednostavljuje motiv i oblikuje mrljastu, višeslojnu, gustu i vibrantnu slikarsku površinu, koja je glavni nositelj izraza.
 
Nakon samostalne izložbe Tomislava Cika održane 1972. godine, te posthumne izložbe Tomislava Cika i Tomislava Berana održane 1984. godine, obje u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, ova izložba je prvo veće predstavljanje  i kontekstualiziranje Cikovog opusa. Izložba se može pogledati  do 1. lipnja.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana