Grad

DUBROVAČKE TELEFONSKE GOVORNICE Digneš slušalicu, a s druge strane nema ‘tuu tuu’

DUBROVAČKE TELEFONSKE GOVORNICE Digneš slušalicu, a s druge strane nema ‘tuu tuu’

Ako uzmemo u obzir podatak kako je prva javna telefonska govornica u Hrvatskoj postavljena u zgradi zagrebačkog željezničkog kolodvora 1889. godine, onda bismo možda mogli govoriti o artefaktu. No, taj uporabni predmet, iako teško da mu se može dati epitet ‘uporabni’ u današnjem dobu, i dan danas krasi ulice mnogih hrvatskih gradova, pa tako i – Dubrovnika. Ako ih niste obadali, sad vjerojatno hoćete… Bili ‘generacija govornica’ ili ne! Neosporno je kako su ova mjesta komunikacije bila itekako korisna tamo negdje na prijelazu u novo tisućljeće, kada se zapravo intenziviralo njihovo korištenje, no već nekoliko godina, pa i mjeseci nakon, polako ih zamjenjuju mobiteli. No, one se ne daju i još služe svrsi, što će nam potvrditi i Hrvatski Telekom, zadužen za njihovo održavanje. Oni su nam ljubazno odgovorili na nekoliko pitanja, a odgovori su nas, moramo priznati, dijelom i iznenadili. Naime, na dubrovačkim telefonskim govornicama, zbog njihovog manje više lošeg stanja, rijetko ćete kad dignete slušalicu, čuti ‘tuu tuu’…

U tijeku demontaža

U svakom slučaju, potražili smo odgovore na pitanja poput koliko je ukupno javnih telefonskih govornica u Dubrovniku i koje od njih su još u funkciji te na kojim lokacijama, zanimalo nas je i kako se provjerava njihov rad, odnosno vrši servis i održavanje – u ovom nismo polagali puno nade – a zatražili smo i odgovor na pitanje što je s onima koje ne rade, odnosno hoće li se ukloniti. Ovakav apel nije odjeknuo samo u Dubrovniku.

— Na području Dubrovnika je krajem 2019. godine bilo oko 30 javnih telefonskih govornica. Trenutno je u tijeku demontaža određenog dijela govornica pa će se njihov broj djelomično smanjiti, no one će i dalje biti prisutne na najfrekventnijim područjima i to prvenstveno u javnim ustanovama. Nadzor nad govornicama vrši nadzorni centar za javne telefonske govornice te, u slučaju njihovog kvara, tehničari izlaze na teren i otklanjaju kvar – sumirat će sve odgovore iz HT-a u kratkom odgovoru. Postavili smo i pitanje koje bi vas moglo inspirirati da ponovo krenete skupljati telefonske kartice, jednu od omiljenih memorabilija kolekcionara – dobili smo odgovor na pitanje mogu li se još uvijek kupiti telefonske kartice i gdje!

Memorabilija kolekcionara

— Telefonske kartice mogu se kupiti u pošti, kioscima, T-Centrima te drugim prodajnim mjestima i dolaze u vrijednosti od 15, 30, 50 i 100 kuna. Inače, govornice spadaju i pod nekoliko zakona, a o tome su nam više rekli iz Hrvatskog telekoma, koji imaju obavezu postavljanja, čuvanja, ali i uklanjanja govornica. — Općenito, javne telefonske govornice se u Hrvatskoj, jednako kao i u svijetu, i dalje koriste, ali u znatno manjem obimu nego ranije. Razlog je u prvome redu rezultat razvoja i rastućeg korištenja mobilne telefonije. Isto je prepoznato u izmjenama Pravilnika o univerzalnim uslugama u elektroničkim komunikacijama kojima se smanjuje broj telefonskih govornica koje Hrvatski Telekom, kao operator univerzalnih usluga, treba postaviti – istaknuli su nam iz HT-a, dodavši kako imaju ‘obvezu postaviti i osigurati uporabu govornica na javnim i u svako doba dostupnim mjestima na način kako je to određeno Zakonom o elektroničkim komunikacijama, Pravilnikom i odlukom Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM)’.

— Iako se dio javnih telefonskih govornica smanjuje, HT nastavlja s njihovim održavanjem sukladno Pravilniku o univerzalnim uslugama – zaključit će iz ove tvrtke u odgovoru Odjela za korporativne korporacije.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 20. svibnja 2020.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist