Grad

DUBROVAČKA STANOGRADNJA Uvjeti za stanove za mlade obitelji upućeni na javno savjetovanje

DUBROVAČKA STANOGRADNJA Uvjeti za stanove za mlade obitelji upućeni na javno savjetovanje

Nacrt Odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika s mogućnošću kupnje u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji na području grada Dubrovnika objavljen je za javno savjetovanje na web stranici Grada Dubrovnika. Pozivaju se svi građani da se svojim prijedlozima i sugestijama uključe u kreiranje Odluke, kako bi se dobio što kvalitetniji dokument.

Javno savjetovanje otvoreno je narednih 30 dana, do 20. lipnja 2020., nakon čega će se izraditi Izvješće o provedenom savjetovanju, a konačna verzija Odluke proslijedit će se Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje. Tek potom kreće postupak prikupljanja zahtjeva, putem Javnog poziva.

Ovom Odlukom propisuju se uvjeti, mjerila i postupak za određivanje reda prvenstva za najam stanova na određeno vrijeme u vlasništvu Grada Dubrovnika, s mogućnošću kupnje.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je prva jedinica lokalne samouprave koja je razvila vlastiti model stambenog zbrinjavanja za svoje građane, pod zajedničkim nazivom „Dubrovačka stanogradnja“. Namijenjen je mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati skupe stanove koji se nude na dubrovačkom tržištu nekretnina. Prema ovom modelu stanovi se daju u najam na određeno vrijeme od 10 godina od dana sklapanja Ugovora o najmu s mogućnošću kupnje nakon isteka roka od 10 godina, pod uvjetom da je najmoprimac uredno podmirivao sve svoje ugovorne obveze. U slučaju kupnje stana uplaćena najamnina uračunat će se u iznos kupoprodajne cijene.

Pravo na podnošenje zahtjeva za najam imat će državljani Republike Hrvatske i to mladi i mlade obitelji koji kumulativno ispunjavaju zadane uvjete. Sukladno nacrtu ove Odluke među uvjetima su i da podnositelj zahtjeva i članovi obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje, nemaju u vlasništvu/suvlasništvu kuću ili stan, stanuju kao podstanari, da podnositelj zahtjeva i članovi obitelji u posljednjih 10 godina prije podnošenja zahtjeva za najam nisu nekretnine u svom vlasništvu/suvlasništvu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili, da imaju prijavljeno prebivalište na području Grada Dubrovnika najmanje 7 godina neprekidno prije podnošenja zahtjeva…

Postupak za davanje u najam stanova s mogućnošću kupnje pokrenut će se objavljivanjem Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva u tjednom listu i na službenim stranicama Grada Dubrovnika s točno određenim podacima o stanovima. Podnositelj zahtjeva moći će se natjecati samo za jednu kategoriju stanova (jednosobni, dvosobni, trosobni i sl.). Pravodobni i uredni Zahtjevi bodovat će se u skladu s propisanim kriterijima i uvrstiti na prijedlog Liste reda prvenstva.

Dokumentacija za javno savjetovanje dostupna je OVDJE.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist