Zanimljivosti

Dubrovačka poma na poštanskoj marci

Dubrovačka poma na poštanskoj marci

Hrvatska pošta će u ponedjeljak, 11. ožujka u opticaj pustiti novu prigodnu poštansku marku na temu Uskrsa i s motivom dubrovačke pome.

Marka, čija nominalna vrijednost iznosi 3,10 kuna, vrijedit će za plaćanje poštanskih usluga u unutarnjem i međunarodnom poštanskom prometu.

Autorica prigodne poštanske marke je dizajnerica iz Zagreba Alenka Lalić. Marka je tiskana u nakladi od sto tisuća primjeraka i u arcima od 20 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana. Žig prvog dana bit će u uporabi 11. i 12. ožujka u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Najveći kršćanski blagdan, Uskrs, pada u vrijeme obnove prirode, povratka iz zamrlosti, novoga cvata. Dok su maslinove grančice rasprostranjenije i uobičajenije, palmine su grane jače uvjetovane zemljopisom: one su izdanci juga.

Kod nas su karakteristične za južnu Dalmaciju, posebno za dubrovačko područje. Cvjetna nedjelja u Župi dubrovačkoj i zove se Neđeja od pôme.

Pome su mala remek-djela strpljivosti i vještine. Mlade grane palme režu se na više dijelova, listovi se razdvoje na dva dijela i njima se pletu pletenice, a ispleteni dio mora se zadržavati prstima sve kako se plete dalje.

Grančice se nose i zabadaju u staje i u polja prizivajući blagoslov na urod i zaštitu od nepogoda na ljude, kuće i imanja. Stara, prošlogodišnja, poma ne smije se nipošto baciti u smeće, već se ili zakapa u zemlju ili se, češće, spaljuje, a pepeo se koristi za pepeljenje na Pepelnicu.

Ovom novom prigodnom poštanskom markom, koju krasi motiv dubrovačke pome, Hrvatska pošta želi sretan i blagoslovljen Uskrs.

Pročitajte još

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist