Zanimljivosti

Dubrovačka djeca moraju imati osobnu iskaznicu!

Dubrovačka djeca moraju imati osobnu iskaznicu!

Prvim danom srpnja Hrvatska postaje punopravna članica EU i s time ima sva prava, privilegije, obveze i terete kao i druge zemlje EU.

No u toj zajednici europskih obitelji Lijepa naša biti će ipak jedinstvena – i to po krajnjem jugu. Naime prvi puta dio teritorija EU-a bit će fizički odijeljen od matice što će za sve žitelje 'repa Hrvatske', kao i njihove goste značiti – agoniju po granici.

Odrasli Dubrovčani će pak, kao i prije granicu s BiH prelaziti s osobnom iskaznicom, no ostaje pitanje kako će preko granice na Bistrini djeca i mlađi od 16 godina. Naime, sva djeca dosada su morala biti upisana u putovnicu roditelja, no kako doznajemo obzirom na učestalost tranzita na tom prijelazu 'gledalo se kroz prste' i na rodni list djeteta. No nijedna ni druga opcija nakon prvog srpnja neće biti moguća i svi maloljetnici koji žele prijeći granicu morat će imati osobne iskaznice.

Prebacivanje vruće patate

Kako će se Vlada i mjerodavne institucije postaviti prema toj situaciji pitanje je na koje odgovor duList traži već dva tjedna od Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Nakon dva tjedna 'e-mail križaljki' čini se kako bi se odgovor na to pitanje mogao postaviti u jednostavnoj frazi – Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba.
Naime, prvi upit u kojem se među ostalim traže odgovori na pitanja 'na koji način će biti reguliran prelazak granice za djecu mlađu od 16 godina' te 'što se događa u situaciji ako BiH bude izričito zahtijevala da se granica kod Neuma može prijeći samo s putovnicom i znači li to da će sva djeca s krajnjeg juga morati vaditi putovnice?', kao i 'hoće li hrvatska Vlada zbog toga subvencionirati izradu dokumenata mlađima od 16 godina koji žive na području koje će nakon ulaska Hrvatske u EU biti odsječeno teritorijem BiH kod Neuma?' poslan je na adresu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Odgovor koji je stigao na naš e-mail glasio je kako su ta 'pitanja za Ministarstvo unutarnjih poslova, ne za nas. Carinici i dokumenti su poslovi koje pokriva MUP i policija', odgovorila nam je Renata Ivanović iz MPPI-a. Nakon toga upit je poslan na adrese MUP-a i Vlade RH. 

Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske kratko su nam odgovorili kako se moramo obratiti MUP-u, dok nam je u telefonskom razgovoru glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Dušan Miljuš rekao kako je to ipak pitanje nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova.
Sličan odgovor stigao je i u službenom odgovoru iz Ureda za odnose s javnošću MUP-a u kojem kažu kako 'su još uvijek u tijeku pregovori između Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o uvjetima prelaska granice između dvije države nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, te Vas stoga upućujemo da od Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH zatražite mjerodavno mišljenje'.
A to mišljenje stiglo je pak u vidu odgovora u kojem se ističe kako je 'u srijedu, 5. lipnja 2013., donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici, prema kojemu „pravo na osobnu iskaznicu ima i osoba mlada od 16 godina koja ima prebivalište u Republici Hrvatskoj“. Što se tiče prelaska granice s osobnom iskaznicom, Bosna i Hercegovina donijela je odluku u lipnju 2012. prema kojoj „državljani zemalja članica Europske unije mogu ući u BiH osim s putnom ispravom, i s valjanom osobnom iskaznicom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo“. Za ostale pojedinosti najljepše Vas molimo da se obratite Ministarstvu unutarnjih poslova', zaključili su u svom odgovoru iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Što je s djecom?

Zbog novih propisa sva djeca s dubrovačkog juga morat će vaditi osobne iskaznice ako žele prijeći Bistrinu, a o nadoknadi ovih troškova u Vladi nisu ni razmišljali. Naime, prema sada važećim zakonima i propisima trošak za izradu osobne iskaznice iznosi nepunih 50-ak kuna, a uz to je potreban i popunjeni obrazac zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, izvadak iz matice rođenih ili rodni list, dvije fotografije te domovnica. Iako financijski izdatak možda nije prevelik, to znači da će obitelji 11 tisuća i 863 djece s juga Hrvatske (prema podacima iz popisa stanovništa 2011. godine od 0-17 godina) morati računati s vremenom, trudom, i na kraju krajeva kunama potrebnim za vađenje osobnih iskaznica ili pak putovnica.
Prema podacima kojima raspolaže duList na mjesečnoj razini na području Dubrovnika preda se u prosjeku oko 800-tinjak zahtjeva za izradom osobne iskaznice, a u toj dinamici potrebno je najmanje tri tjedna za izradu dokumenata, obzirom da se izrađuju u Zagrebu. Nije teško pretpostaviti što bi se stoga dogodilo kada bi primjerice u tijeku lipnja bilo predano više od njih deset tisuća. Istom matematikom postaje vrlo razvidno kako svi oni koji odmah ne upute zahtjev za izradom osobne iskaznice ne mogu računati na mogućnost prelaska granice po ulasku Hrvatske u EU. Barem ne do kraja rješavanja papirologije.

Izleti, natjecanja, putovanja?

Iako maloljetnici sami i ne mogu putovati izvan granica države bez dopuštenja roditelja, dubrovački osnovnoškolci u specifičnoj su situaciji jer moraju prijeći granicu kako bi iz svoje države došli u svoju državu. Kao i njihovi vršnjaci iz ostalih krajeva Hrvatske, idu uskoro na ekskurziju, a naravno tu su i putovanja na natjecanja, ili bilo kakva druga kraća putovanja.

Na naš upit je li se na razini škole razgovaralo o eventualnoj potrebi vađenja osobnih iskaznica za osmaše (uz suglasnot koju roditelji već trebaju dati), ravnateljica Osnovne škole Marin Getaldić Jadranka Dabrović istaknula je kako je još prije mjesec dana dobila informaciju iz agencije koja je ekskurziju organizirala, kako će 'djeca moći proći granicu po popisu, samo bez izlaska iz autobusa'   – Nismo znali za novi Zakon, morat ćemo ipak dodatno provjerit što će se događati – odgovorila nam je Dabrović nakon što smo smo joj rekli kako je Zakon o osobnoj iskaznici promijenjen prošli tjedan.

Ravnateljica OŠ Marin Držić Zrinka Capor pak kaže kako su upoznati s novim izmjenema zakona, ali kako u narednim mjesecima nemaju u planu nijedan izlet koji uključuje prelazak granice.

-To roditelji moraju riješiti. Svaki roditelj ima pravo izvaditi osobnu iskaznicu svojoj djeci. Mi prije travnja sljedeće godine ne idemo kao škola preko granice, u planu su izleti na Elafite i slično, ali ništa dalje – kaže Capor.

No takva studijska putovanja samo su vrh ledenog brijega, a kako sada stvari stoje jug Hrvatske bit će apsolutni rekorder po službeno registriranoj djeci.

Siva zona

Svi oni, njih gotovo 12 tisuća ostali su tako u nedorečenoj situaciji u kojoj još jednom ostaje pitanje tko pije, dok je sad već sigurno da će jug plaćati. Što kunama, što vremenom, što živcima…

Zahtjev podnose roditelji
Djeca starija od 12 daju otiske prstiju!

Zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica djeci mlađoj od 16 godina, podnose njihovi roditelji ili skrbnici. Ako roditelji djece mlađe od 16 godina ne žive u obiteljskoj zajednici, zahtjev za izdavanja osobne iskaznice podnosi roditelj s kojim to dijete živi na temelju odluke nadležnog tijela.

Dijete mlađe od 12 godine ne mora osobno biti prisutno kod podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice. Djeca starija od 12 godina moraju biti prisutna kod podnošenja zahtjeva radi davanja otiska papilarnih linija i potpisa.

Pročitajte još

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović