Politika

Dubrovačka deklaracija o zajedništvu

Dubrovačka deklaracija o zajedništvu

Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Dubrovnik potpisala je s osam udruga i ustanova Dubrovačku deklaraciju o zajedništvu.

Riječ je o deklaraciji kojom se zajednica žena „Katarina Zrinski“ i udruge obvezuju na nastavak suradnje na osmišljavanju i organiziranju humanitarnog djelovanja, senzibiliziranju javnosti o problemima u lokalnoj sredini, promicanju jednakosti u različitosti te na zaštiti slabih i nemoćnih.

Udruge i ustanove koje su potpisale Dubrovačku deklaraciju o zajedništvu su Udruga Baština, Udruga Deša, Dom za starije i nemoćne Domus Christi, Udruga za Downov sindrom DNŽ, Centar za rehabilitaciju Josipovac, Udruga liječenih psihijatrijskih bolesnika Lukjernica, Dom za djecu Maslina te Dom za starije i nemoćne osobe Termoterapija.

Predsjednica dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuica istaknula je kako se žene trebaju same izboriti za sebe, a da ne budu samo dio zakonom određene kvote.

– Vrijeme je da se zapitamo kako je svijet politike i gospodarstva prepušten muškarcima?, izjavila je Šuica te istaknula kako bi, prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, barem 40% mjesta na izbornim listama trebalo pripasti ženama, od lokalne do nacionalne razine. Također je podsjetila kako su upravo žene nositeljice promjena u svijetu, prije svega u tzv. Arapskom proljeću.

– Zarobljeni smo u krug stereotipova, predrasuda i mentalnih sklopova, a činjenica da imamo ženu za premijerku i predsjednicu stranke govori da smo se ipak riješili dijela stereotipova, zaključila je Dubravka Šuica.

Predsjednica dubrovačkog ogranka Zajednice žena Dubravka Marunčić kazala je kako je Zajednica u stalnom kontaktu s udrugama, ali i da ima stalnu želju politički djelovati na žene budeći im interes za angažman u politici.

Dopredsjednica Zajednice Sanja Putica podsjetila je na akcije Zajednice, prije svega one humanitarnog karaktera te najavila nastavak suradnje.

O budućim planovima Zajednice govorila je dopredsjednica Nikica Anić, istaknuvši važnost lokalnog djelovanja i zajedničkog dijaloga. Izrazila je očekivanje za jačanjem suradnje.

Na tribini „Zajedno sa Zajednicom“ također je istaknut značaj žene u obitelji i društvu, posebno politici i gospodarstvu.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist