Kultura

DSO U KNEŽEVU DVORU Na violini Lukina sestra Eva Šulić

Eva Šulić

Dubrovački simfonijski orkestar najavljuje koncert sutra u atriju Kneževa dvora s početkom u 21.00 sati. Orkestrom će ravnati zagrebački dirigent Filip Pavišić, a kao solistica će nastupiti Eva Šulić, mlađa sestra Luke Šulića iz 2Cellos.

Na programu je L.van Beethoven:  SIMFONIJA Br. 4 u B duru, op. 60, F.B.Mendelssohn:  KONCERT ZA VIOLINU I ORKESTAR U e molu, op. 64 te W.A.Mozart:    OTMICA  IZ SERAJA, uvertira, K 384

O dirigentu:

Dirigent Filip Pavišić rođen je  u Zagrebu gdje je stekao srednjoškolsko glazbeno obrazovanje iz francuskog roga, te pohađao satove klavira i glazbene teorije. Studij roga upisao je na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu, te potom i dirigiranje u razredu Vjekoslava Šuteja, uz pohađanje seminara iz dirigiranja Saše Britvića, Krešimira Šipuša, Klausa Arpa i Jurija Simonova u Budimpešti tijekom 2007. i 2008. godine. Stekavši diplomu zagrebačke Muzičke akademije, dvije godine se usavršavao kod Uroša Lajovica upisavši poslijediplomski studij na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču. Tijekom studija u Beču sudjelovao je u seminarima Fabia Luisia i sir Simona Rattela. Kao dirigent nastupao je s Akademskim zborom Palma, Zborom Collegium pro musica sacra, Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić, Komornim zborom Ivan Filipović, zborom i orkestom Muzičke akademije u Zagrebu, Zagrebačkom filharmonijom, orkestrom HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci, Filharmonijom Witold Lutoslawski, Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske, Orkestrom Liszt-Wagner, ansamblom Cantus, Komornim orkestrom Pro Arte i Sarajevskom filharmonijom. Godine 2007. i 2011. sudjeluje na međunarodnom natjecanju mladih dirigenata Lovro von Matačić te je jedini hrvatski predstavnik koji je ušao u finale natjecanja. Dobitnik je stipendije Fonda Lovro i Lilly Matačić. Od sezone 2010./2011. angažiran je na mjestu dirigenta Opere Hrvatskog Narodnog kazališta u Osijeku čijim je ravnateljem imenovan 2011. godine. Od uspješnih produkcija valja izdvojiti premijeru opere „Kraljevi i konjušari“ u travnju 2011. u sklopu 26. Muzičkog bijennala Zagreb  skladateljice Sanje Drakulić i libretista Mire Gavrana. U Osijeku je nakon 31 godine pauze pokrenuo i simfonijsku sezonu koncerata. Aktivno doprinosi i povratku baleta nakon više od 40 godina ( „Orašar“ P. I. Čajkovskog) u kojem surađuje sa prvacima baleta HNK Zagreb Edinom Pličanić i Tomislavom Petranovićem, kao i s prvacima baleta HNK Split (Ieva Karpilovska i Mihai Mezei). Posebno treba istaknuti premijernu izvedbu Bellinijeve „Norme“ koja do tada, u 107 godišnjoj  povijesti kazališta nikada nije bila uprizorena. Opera je bila nominirana u tri kategorije za Nagradu Hrvatskog Glumišta u 2013. godini i to za najbolju operu, najbolju kostimografiju i najboljeg dirigenta.
O solistici:

Eva Šulić (1997.) svira violinu od svoje četvrte godine. Njezina prva profesorica bila je Zorica Todorović na Konservatoriju za glazbu i balet Maribor. Od 2006. do 2010. godine studirala je na  Konservatoriju J. J. Fux u Grazu u klasi profesora Helfrieda Fisterja. Od  2011. godine studira kod profesora Leonida Sorokowa na Glazbeni akademiji u Beću. Stipendistica je Međunarodne muzičke akademije iz Lichtensteina i pohađa seminare pod vodstvom uglednih profesora poput  Marine i Leonida Sorokowa, Latice Honda Rosenberg, Kimiko Nakazawe. Eva je nastupala u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Litvi i Lichtensteinu, kao solistica sa simfoniskim orkestrom Konservatorija iz Maribor i Graza,  simfonijskim orkestrom Festivala Maribor i simfonijskim orkestrom RTV Slovenija.  Osvojila je mnoge nagrade na državnim i međunarodnim glazbenim natjecanjima, dobitnica je prvih nagrada  2006. i 2009. godine na međunarodnom natjecanju Ars nova u Trstu (Italija), 2012. na slovenskom državnom natjecanju TEMSIG  i 2013. na međunarodnom natjecanju Giuseppe Tartini u Piranu.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist