Kultura

DSO, TaeJung Lee i ruski virtuoz Sinkovsky večeras u Dvoru

DSO, TaeJung Lee i ruski virtuoz Sinkovsky večeras u Dvoru

Ciklus Jesenji glazbeni moskar koji organizira Dubrovački simfonijski orkestar, završit će večerašnjim koncertom u atriju Kneževa dvora. Orkestrom će ravnati južnokorejski dirigent TaeJung Lee, a kao solist će nastupiti ruski virtuoz Dmitry Sinkovsky. Na programu su djela Ludwiga van Beethovena, a početak koncerta je u 21 sat.

I maestro TaeJung Lee i Dmitry Sinkovsky sada su već dobro poznati dubrovačkoj publici. Mladi dirigent Lee slovi za iznimno inspirativnog i talentiranog mladog glazbenika. Nakon završene srednje glazbene škole studira orkestralno dirigiranje na Korejskom nacionalnom umjetničkom sveučilištu. U Beč dolazi 2005. godine i diplomira na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču kod Uroša Lajovica. Poslijediplomski studij završio je na istom Sveučilištu kod Fabia Luisia, Bertranda de Billyja i Uroša Lajovica. Glasoviti Zubin Mehta opisao ga je kao „talentiranog i izvrsnog dirigenta neizmjernih vještina i izvanredne muzikalnosti“.

Dmitry Sinkovsky zasigurno pripada među omiljene izvođače dubrovačke koncertne publike. Oni koji su prisustvovali njegovim koncertima, znaju da je riječ o karizmatičnom i atipičnom glazbeniku koji izražava umjetnost kroz rijetku kombinaciju triju različitih spekata: kao violinist, kao dirigent i kontratenor.

Dmitry Sinkovsky pripremljen je za međunarodnu karijeru na Moskovskom konzervatoriju gdje je studirao violinu s Aleksandrom Kirovom, i na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u Hrvatskoj gdje je studirao dirigiranje s Tomislavom Fačinijem. Dobio je bezbrojne nagrade na glavnim natjecanjima, od Premio Bonporti u Italiji do Bach natjecanja u Leipzigu, Musica Antiqua natjecanja u Brugesu (prva nagrada, nagrada publike i nagrada kritičara, 2008.), Weichleinovu nagradu na Biberovom natjecanju u Austriji 2009. godine za “izvanredno tumačenje Biberovih Sonata” i prvu nagradu na Telemannovom natjecanju u Magdeburgu (2011.).

Sinkovskog večeras slušamo u Beethovenovom Violinskom koncertu u D duru, a zatim orkestar izvodi i Beethovenu Simfoniju br. 7 u A duru, op. 92.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist