Kultura

DSO I KMD Simfonijska bajka ‘Petar i vuk’ za najmlađe

DSO I KMD Simfonijska bajka 'Petar i vuk' za najmlađe

Dubrovački simfonijski orkestar i Kazalište Marina Držićapriređuju orkestralno djelo ‘Petar i vuk’ Sergeja Prokofjeva u srijedu, 27. veljače. Izvedba je namijenjena djeci od 5 i više godina, a legenda kaže kako je Prokofjev tekst i glazbu napisao u samo četiri dana. Ova simfonijska bajka održat će se u Kazalištu Marina Držića s početkom u 19.30 sati.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će maestro Alan Bjelinski, a simfonijskoj bajci prethodit će izvedba djela “Hommage a Sorkočević” Borisa Papandopula.

Do danas je ‘Petar i vuk’ (također u narodu zapamćen i kao ‘Peća i vuk’) postao naslov glazbenog kazališta za mlade, a ujedno je doživio nebrojene adaptacije u druge medije. Petar i vuk napisani su za naratora u čijoj će se ulozi naći glumica Marija Šegvićte orkestar čiji pojedini instrumenti ili njihove grupe predstavljaju likove u priči, upoznavajući tako mlade slušatelje sa sastavom orkestra, ali ih prije svega podučavajući narativnim mogućnostima glazbe: ptica je flauta, patka je oboa, mačka je klarinet, djed je fagot, vuk su rogovi, lovce predstavljaju puhački instrumenti sa udarcima timpana i bas bubnja, kao – pucnjevima. Petra, pak, dočaravaju žičani instrumenti.

Priča je pak dobro znana: dječak Petar provodi vrijeme u djedovoj kući u šumi i jednog dana neoprezno ostavi dvorišna vrata otvorena. Djed ga zbog toga prekori jer u šumi živi vuk, što Petar isprva ne povjeruje. No, kad se vuk doista pojavi, Petar će krenuti u avanturu života – pokušavajući ga uhvatiti!

Ulaznice za ovu glazbenu večer namijenjenu i djeci i roditeljima dostupne su online putem servisa www.ulaznice.hr, a rezervacije ulaznica na 321 088 ili na e-mail: blagajna@kmd.hr. Cijena ulaznica je 30 kuna.

Pročitajte još

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist