Kultura

Držićev ‘Dundo Maroje’ predstavljen u strip izdanju

Držićev 'Dundo Maroje' predstavljen u strip izdanju

Strip izdanje najpoznatijeg djela Marina Držića predstavljeno je u utorak navečer u Domu našeg komediografa.

Na predstavljanju prvog nastavka stripa Dundo Maroje sudjelovali su Anita Ruso, autorica predgovora, Dubravko Kastrapeli, autor stripa, Pavo Jančić, predsjednik Upravnog vijeća Doma Marina Držića i Nikša Matić, ravnatelj Doma Marina Držića.

– Vizualizacija scena mi je predstavljala najveći izazov s obzirom na to kako se radi o dramskom djelu u kojem ne stoji kako je netko nešto iznenađeno viknuo ili se možda grohotom nasmijao. Toga jednostavno nema. Postoje samo likovi koji nešto govore. Dok sam radio na stripu, uzeo bih tekst i pokušao bih ga rasporediti po kadrovima na papiru. Puno sam puta morao neke stvari čitati kako bih sebi dočarao neke događaje, kako bih shvatio kako određeni lik reagira na nešto, s kojom emocijom i raspoloženjem izgovara neki tekst – poručio je na otvaranju Kastrapeli

Prve skice stripa za dva prologa i prvi čin Dunda Maroja umjetnik Dubravko Kastrapeli imao je prije više od godinu dana. Od tada traje intenzivni rad autora i djelatnika Doma Marina Držića i vanjskih suradnika na objavljivanju prvog nastavka stripa nastalog po integralnom tekstu najpoznatije Držićeve komedije. Nakon Novele od Stanca objavljene u strip izdanju 2017. godine kada se obilježavalo 450 godina od smrti Marina Držića Kastrapeli se uhvatio u koštac sa stripovanjem integralnog teksta Dunda Maroja.

– Nakon 2017. godine, kad smo obilježavali veliku obljetnicu, 450 godina od smrti Marina Držića, s našim stalnim suradnikom Kastrapelijem napravili smo strip izdanje obimom najmanjeg djela Marina Držića, a radi se o ‘Noveli od stanca’. To je izdanje bilo uspješno, ne samo u Dubrovniku nego i u ostalim dijelovima Hrvatske. Velika je to stvar jer Držića je teško čitati nama Dubrovčanima, a kamoli ostalima. Dundo Maroje je opsežno djelo pa smo odlučili ići u četiri dijela. Ovaj prvi dio koji večeras predstavljamo ima dva čuvena prologa i prvi čin. U drugom dijelu ide nastavak – poručio je Matić.

-Bez da smo ugrozili Držićevo najbolje dramsko djelo, vizualni dio stripa vuče nas da listamo dalje. U ovom ‘Dundu Maroju’ korištena je tehnika akvarela. Kad ga otvorite, vidjet ćete kako je to jedno prozračno djelo, lagano se čita, kao da ste u nekoj finoj sumaglici koja vas vuče da ga čitate i listate – izjavila je Ruso.

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist