Hrvatska

DRŽAVNI VRH NAKON SASTANKA U ‘ludilu’ koronavirusa i potresa, u Zagrebu se rodile i dvije bebe

DRŽAVNI VRH NAKON SASTANKA U 'ludilu' koronavirusa i potresa, u Zagrebu se rodile i dvije bebe

Odradili smo drugi sastanak državnog vrha i političkog dijela stožera Civilne zaštite RH nakon potresa koji je jutros pogodio Zagreb s epicentrom Markuševac-Čučerje. Obišli smo grad i vidjeli razmjere šteta, a htio bih svakako zahvaliti svim službama koje su se angažirale – policiju, civilnu zaštitu, vojsku, inspektore… Kao i zahvaliti svim sugrađanima koji se ponašaju maksimalno odgovorno i shvaćaju ozbiljnost situacije – istaknuo je danas premijer Andrej Plenković nakon sastanka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Zahvalio se i medijima na predanom i kvalitetnom radu.

– Imamo kombinaciju dvije krize koje su međusobno kontradiktorne – epidemije koronavirusa COVID-19 koja se širi. Trenutno je 254 slučaja zaraženih što je znatno povećanje od jutros. Vodimo računa o tome kao što vodimo računa o razmaku. Naime, socijalna distanca čini nas više zdravima nego kontakt i apeliram na sugrađane da o tome vode računa – naglasio je Plenković, vrativši se na nekoliko obavijesti o potresu.

0800 8805 je broj za kontakt građana koji su pretrpili štetu od potresa

Građani koji ne mogu prespavati u svojim domovima bit će premješteni u Cvjetno naselje, a studenti iz tog doma preseljeni su u Dom na Savi. U centru će se osigurati odgovarajući sigurnosni razmak od zgrada i krovova, a prebrojavaju se i posljedice urušenih dimnjaka i krovišta. Izlaze i dronovi za realnu procjenu štete.
– Situacija je ozbiljna, vidjeli smo slike iz Italije i nemojmo si dopustiti isti scenarij. Kapaciteti zdravstvenog sustava su podignuti, učinili smo maksimalno ali apeliram na građane – sad je disciplina najbitnija. Najviše možemo pomoći sami sebi, potreban je visok stupanj građanske svijesti. Ponašajte se u skladu s uputama Civilne zaštite – zaključio je Plenković, dok je dežurna seizmologinja Nives Ivančić naglasila da je došlo do onog što su seizmolozi predviđali – naknadnih potresa. Njena poruka je jasna – ostati morne glave i ne prepustiti se panici.

VILI BEROŠ: Danas su rođene i dvije bebe

Heroj Hrvatske u posljednjih nekoliko dana svakako je ministar VIli Beroš, a on je danas donio, u svem ovom ludilu i jednu divnu vijest. Nakon evakuacije majki-rodilja te trudnica, na svijet su u adaptiranom objektu Petrove bolnice na svijet došle dvije bebe!

– Nakon obilaska zdravstvenih ustanova, ustanovili smo kako nije došlo do većih oštećenja, funkcioniranje bolnica je zadovoljavajuće, a na prvom mjestu nam je i dalje pružanje adekvatne skrbi te sigurnost pacijenata i bolničkog osoblja koji se polako vraćaju u objekte nakon provjere financijske sigurnosti. Sve je pod nadzorom – istaknuo je Beroš.

Samo informacije Civilnog stožera su vjerodostojne i samo njih se pridržavajte!

Ministar Božinović izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo radom službi, čak 2500 ljudi koji su se angažirali u jednom od najgorih dana novije zagrebačke povijesti. Oni su, istaknuo je ministar, obavili sjajan posao u kratkom vremenu i vrlo složenim uvjetima.

Podsjetimo, još ranije predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković upozorili su građane da u ovoj kriznoj situaciji slušaju upute nadležnih službi i zadrže staloženost, prenosi Dnevnik.hr. Jutrošnji potres u Zagrebu bio je jačine 5,5 po Richteru, a nakon njega tlo je nastavilo podrhtavati. Radi se o najjačem potresu u Zagrebu u posljednjih 140 godina koji se dogodio usred krizne situacije povezane uz epidemije koronavirusom.
Niz je mjera i uputa koje su građani Zagreba dobili, jer situacija s jutrošnjim potresom još nije gotova. Državni vrh je poslao jasnu poruku – država vodi borbu protiv koronavirusa i sve se promijenilo, ne živimo više istim tempom kao prije tjedan dana. Prva poruka Europske komisije je – osim ohrabrenja našoj državi – i aktivacija financijskih mehanizama, što je potvrdila i Dubrovačka Šuica, potpredsjednica EK. Aktivirat će se sve što je potrebno za pomoć Zagrebu.

 

 

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist