Aktualno

Država rasprodaje tristo tvrtki

Država rasprodaje tristo tvrtki

Tristo tvrtki koje će Vlada prodati tokom ove godine donijet će oko tri milijarde kuna, a do kraja 2014. prodati će se još tristo njih.

Lista tvrtki od posebnog interesa rangirat će se u tri kategorije, a lista će se skratiti na 53 tvrtke. S nje će otići sve turističke tvrtke, kao što su Medena, Maestral, Makarska, Plat, Podgora, Živogošće, Korčula, Orebić i ZRC Lipik, kojima je Vlada još lani namijenila privatizacijsku sudbinu.

Hoteli Maestral posljednja su neprivatizirana hotelska kuća na dubrovačkom području. Iza Maestrala su tri neuspješna pokušaja pronalaska novog vlasnika. Zadnji natječaj za iskazivanje interesa je bio prije 9 mjeseci i obustavljen je do izrade kompletne strategije privatizacije vlasničkog portfelja Republike Hrvatske.

U kategoriju poduzeća koja su dosad nosila oznaku tvrtki od posebnog državnog interesa, a iz čije se vlasničke strukture država namjerava povući, ulaze i Borovo i Tiskara Vjesnik, a vjerojatno i Brijuni Rivijera.

Najviše novca očekuje se od privatizacije Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja. Privatnom će kapitalu u ovoj godini, biti ponuđeni i državni udjeli – većinski ili manjinski – u još tristotinjak tvrtki, te još toliko njih u sljedećoj godini, prenosi Jutarnji list.

Druga kategorija su tvrtke koje će ostati na popisu onih koje su od posebnog državnog interesa, no u kojima država s vremenom namjerava smanjiti svoj vlasnički udio na 25 posto plus jednu dionicu.

Te tvrtke su Podravka, Jadrolinija, luka u Rijeci i Pločama i Imunološki zavod. Država bi svoj vlasnički udio trebala nastaviti smanjivati i u nekim drugim tvrtkama od posebnog interesa poput Ine ili Đure Đakovića. ACI pak čeka dokapitalizacija, donosi Jutarnji.

Tvrtke u kojima država ima vlasnički udio nisu joj potrebne, te tako u njihovu slučaju privatizacija predstavlja možda i posljednju priliku za spas. S druge strane, Hrvatska se nalazi na pragu EU gdje državni kapitalizam i nije prihvaćen.

Među tvrtkama za potpunu prodaju nalaze se naši Maestrali, Plat, Korčula i Orebić, a za smanjenje vlasničkog udjela je Luka Ploče.

Zasad je za dokapitalizaciju samo ACI.

 

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist