Aktualno

Država mu uzima pola norveške mirovine!

Država mu uzima pola norveške mirovine!

Umirovljenik iz Norveške koji već godinama živi u Hrvatskoj i ima hrvatsko državljanstvo (podaci poznati uredništvu) našao se pred velikim problemima kad je prije nekoliko dana dobio obavijest iz Porezne uprave RH, prema kojem je dužan državi platiti 99 tisuća kuna poreza.

Toliki iznos poreza rezultat je izračuna koji mu je predočen u Poreznoj upravi, gdje su mu napomenuli da od tri stope oporezivanja (25, 37,5 i 40 posto) naš sugovornik potpada pod treću, najvišu stopu.

Mirovina našeg sugrađanina rezultat je njegovog dugogodišnjeg rada u Norveškoj, gdje je preko 30 godina bio djelatni pripadnik norveškog ministarstva obrane, sudjelovao u mirovnim snagama Ujedinjenih naroda. Upravo ga je UN u ratnim godinama i doveo u Hrvatsku, točnije na čelo promatračkog tima na Prevlaci 1992. i 1993. godine u vrijeme povlačenja jugoslavenske vojske i ponovnog uspostavljanja kontrole nad krajnjim jugom Hrvatske.

Na kraju se oženio  s Hrvaticom i prije dvanaest godina preselio u Hrvatsku. Život u Hrvatskoj bio je lijep do trenutka kad je kao umirovljenik na svojoj koži osjetio razliku između norveškog i hrvatskog životnog standarda.

– U Norveškoj porez na mirovinu plaćao sam 15 posto. Međutim, RH je uvela porez na strane mirovine i dragovoljno sam se prošle godine prijavio na Poreznu upravu. Mislio dam da je u redu da ovdje plaćam porez, kad već ovdje živim. Ali kad sam vidio o kojem je iznosu riječ, shvatio sam da je to zapravo 40 posto moje mirovine. Ostao sam zaista neugodno iznenađen. I to je iznos za prvih deset mjeseci, što znači da ću za 2013. godinu morati platiti porez od 120 tisuća kuna – objašnjava ogorčeni Norvežanin.
 
Na rubu pljačke
 
Ne razumije zašto bi u Hrvatskoj morao plaćati veći porez, nego u Norveškoj, gdje je mirovinu i zaradio. Očekivao je, kaže, da će ga 'dopasti' porez od najviše 15 posto, kao što je plaćao i dosad. Smatra kako bi i po ovom pitanju Hrvatska, ako želi biti konkurentna te privući strane umirovljenike i hrvatske povratnike, morala povesti računa.

– Ovo je loše za hrvatsku ekonomiju i proizvodi kontraefekt za svakog tko ima želju doći živjeti u Hrvatsku. Mirovina moje supruge je mala, oko 2300 kuna, a dosta vremena i provodimo u Norveškoj, koja je skupa zemlja, pa nam sve to narušava ekonomski standard. Bojim se da ću biti prisiljen trajno odseliti natrag u Norvešku – ističe naš sugovornik, dodajući kako se raspitao te doznao kako je porez u Sloveniji i Austriji 8 do 10 posto.

– Potpuno razumijem da moram platiti porez, jer u Hrvatskoj imam stalnu adresu – kaže nam sugovornik. Izrazio je na kraju nadu kako će odgovorni izmijeniti sporni zakon prije nego sve rasproda i sa suprugom se odseli iz Hrvatske. Ističe kako je razlika u standardu dviju zemalja velika, a njegova mirovina zarađena je u uvjetima norveškog standarda. Smatra kako je riječ o svojevrsnoj diskriminaciji po ekonomskoj osnovi.

– Nisam došao u Hrvatsku da mi država uzme većinu mirovine. Želim plaćati porez kao i ostali. Jer 40 posto je iznos na rubu pljačke. Zašto i ja ne mogu plaćati 15-20 posto, kao i ostali hrvatski građani? Ne očekujem da će Vlada samo zbog mene mijenjati zakone, ali ovdje je riječ o tisućama ljudi. Ovo je zaista nepravedno. Zašto moram patiti jer imam mirovinu po norveškim standardima? – ističe norveški umirovljenik, koji najavljuje kako će na rješenje Porezne uprave uložiti pravovaljanu žalbu.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist