Zanimljivosti

Država će plaćati nerad petkom

Vlada je predložila nove mjere za očuvanje radnih mjesta – umjesto odlaska na zavod, zaposlenici će imati neradni petak, kojeg će plaćati država.

Broj nezaposlenih Hrvata penje se iznad 372 tisuće, a na Zavodu za zapošljavanje ističu ipak kako se ova uredba ne odnosi na sve, već će se isključivo koristiti u prerađivačkoj industriji, i to u tvrtkama koje imaju problema u poslovanju.

Za 'Neradni petak' osigurano je 100 milijuna kuna, a funkcionirat će na način da ako poslodavac radniku smanji radno vrijeme, smanjit će mu i plaću, te će tako država to nadomjestiti sa subvencijom petka s maksimalno 2244 kuna po djelatniku. Dakle, ako je poslodavac radniku spustio plaću s četiri na tri tisuće, razliku od tisuću kuna plaća država.

Prema poslodavcima, ova mjera je teško izvediva u praksi, no na Zavodu ističu da su pojednostavnili dokumentaciju i ukinuli dosadašnje ograničenje subvencije u obliku 20 posto plaće zaposlenika.

„Neradni petak“ neće se moći zlorabiti – nadležni poručuju da će se provoditi stroge kontrole na mjesečnoj razini uz provjeru pune isplate doprinosa.

 

Pročitajte još

Pet razloga za posjetiti Importanne Sunset Party na krovu Royal Blue Hotela

Dulist

SUGRAĐANI SE PITAJU Smiju li kamperi zauzeti parkirno mjesto?

Dulist

VRTOVI SUNCA ZA ŽARKOVICU Deset godina poslovanja u znaku humanitarne večere

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija