Natrag
18.2.2019 01:14

facebook

twitter

google

rss

dulist

Država će plaćati nerad petkom

16.2.2013 @ 9:12 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Vlada je predložila nove mjere za očuvanje radnih mjesta – umjesto odlaska na zavod, zaposlenici će imati neradni petak, kojeg će plaćati država.

Broj nezaposlenih Hrvata penje se iznad 372 tisuće, a na Zavodu za zapošljavanje ističu ipak kako se ova uredba ne odnosi na sve, već će se isključivo koristiti u prerađivačkoj industriji, i to u tvrtkama koje imaju problema u poslovanju.

Za 'Neradni petak' osigurano je 100 milijuna kuna, a funkcionirat će na način da ako poslodavac radniku smanji radno vrijeme, smanjit će mu i plaću, te će tako država to nadomjestiti sa subvencijom petka s maksimalno 2244 kuna po djelatniku. Dakle, ako je poslodavac radniku spustio plaću s četiri na tri tisuće, razliku od tisuću kuna plaća država.

Prema poslodavcima, ova mjera je teško izvediva u praksi, no na Zavodu ističu da su pojednostavnili dokumentaciju i ukinuli dosadašnje ograničenje subvencije u obliku 20 posto plaće zaposlenika.

„Neradni petak“ neće se moći zlorabiti – nadležni poručuju da će se provoditi stroge kontrole na mjesečnoj razini uz provjeru pune isplate doprinosa.

 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana