Zanimljivosti

Država će plaćati nerad petkom

Država će plaćati nerad petkom

Vlada je predložila nove mjere za očuvanje radnih mjesta – umjesto odlaska na zavod, zaposlenici će imati neradni petak, kojeg će plaćati država.

Broj nezaposlenih Hrvata penje se iznad 372 tisuće, a na Zavodu za zapošljavanje ističu ipak kako se ova uredba ne odnosi na sve, već će se isključivo koristiti u prerađivačkoj industriji, i to u tvrtkama koje imaju problema u poslovanju.

Za 'Neradni petak' osigurano je 100 milijuna kuna, a funkcionirat će na način da ako poslodavac radniku smanji radno vrijeme, smanjit će mu i plaću, te će tako država to nadomjestiti sa subvencijom petka s maksimalno 2244 kuna po djelatniku. Dakle, ako je poslodavac radniku spustio plaću s četiri na tri tisuće, razliku od tisuću kuna plaća država.

Prema poslodavcima, ova mjera je teško izvediva u praksi, no na Zavodu ističu da su pojednostavnili dokumentaciju i ukinuli dosadašnje ograničenje subvencije u obliku 20 posto plaće zaposlenika.

„Neradni petak“ neće se moći zlorabiti – nadležni poručuju da će se provoditi stroge kontrole na mjesečnoj razini uz provjeru pune isplate doprinosa.

 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist