Aktualno

DRUŠTVO SLAGALICA POZIVA ‘Upoznajte prgavu kraljevnu Violu i otplovite u ljubičasto nedjeljno popodne’

DRUŠTVO SLAGALICA POZIVA 'Upoznajte prgavu kraljevnu Violu i otplovite u ljubičasto nedjeljno popodne'

Društvo za afirmiranje i promicanje knjige i stripa Slagalica ovog vikenda organizira predstavljanje dviju knjiga u svom izdanju, uz popratni program za sve uzraste. Riječ je o zbirci kratkih priča ‘Kutijica’ (2018.) Lucijane Pendo i Sanje Peršić te o knjizi za djecu i mlade ‘Put u ljubičasto’ (2018.) Renate Zlatković.

-U ‘Kutijicu’ autorica i prijateljica Lucijane Pendo i Sanje Peršić možete baciti pogled u subotu 16. 3. u 18.30 sati u Art radionici Lazareti. Ako vas zanima što se dogodi kad bogati mediteranski dokoličar izgubi mačku i može li netko takav istinski voljeti skupog kućnog ljubimca s pedigreom, dođite i pitajte autorice. Ako nestanak nečijeg blaga nije dovoljna motivacija da nam se pridružite, obećavamo još puno tema o kojima ne želimo govoriti unaprijed kako bismo vas mogli iznenaditi. Ipak, ono što ćemo vam ovim putem odati općeniti su motivi kojima se autorice bave, poput želje za bliskošću, potrage za vlastitom autentičnošću, gubljenja i forsiranja kontrole. Njih zanimaju ljudi, modusi onog nečeg mekanog u njima što zovemo ‘ljudskošću’.

Imaginarni reflektor kratke priče u ‘Kutijici’ uperen je u komadiće čovjeka. Lucijana je pritom sklonija svoje ljubimce promatrati izvana, spremna da zapiše svaku glupost koju pomisle i naprave, bez milosti. Sanja pak svoje pale anđele prisluškuje iznutra i čeka njihove svježe, kompromitirajuće misli. A one same kažu: ‘Kad bi književni likovi imali ikakva prava, vjerojatno bismo obje kršile Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka. Ali, što da radimo kad smo bespomoćne u želji da našim likovima stojimo blizu i virimo im u pijat. Dođite u subotu u Lazarete i zavirite u ‘Kutijicu’!

U nedjelju, 17.3., u 16 sati, u dvorani Visia nešto drugačiji program – promocija moderne bajke ‘Put u ljubičasto’ Renate Zlatković. Priča je to u kojoj imamo tradicionalne zmajeve, jednu začaranu šumu, jedan polufunkcionalni čarobni štapić, svilene haljine i čarolije, ali i moderne stvari poput električne energije, organizirane policije, vatrogasaca, tajnih službi i časopisa koje čita kralj Gustav. Promocija knjige uključuje cjelovit tematski program – predstavljanje samog romana i priču o modernim princezama, proglašenje najljepših bajki pristiglih na natječaj koji je Slagalica raspisala za učenike viših razreda osnovne škole (u bajkama su se trebali pojaviti likovi koji postoje u ‘Putu u ljubičasto’) uz uručivanje prigodnih nagrada, te projekciju Disneyeva filma o gospodarici zla (‘Maleficent’, 2014.g.).

Upoznajte našu prgavu kraljevnu Violu i otplovite s nama u ljubičasto nedjeljno popodne – pozivaju iz Slagalice.

 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist