Kultura

DRUŠTVO DUBROVČANA ‘Hvala gosparu Matiću za sve što je učinio u ovih 40 godina’

DRUŠTVO DUBROVČANA 'Hvala gosparu Matiću za sve što je učinio u ovih 40 godina'

Članovi Društva Dubrovčana i prijatelja Dubrovačke starine u Zagrebu uputili su priopćenje povodom smrti počasnog predsjednika Društva, akademskog glazbenika Hrvoja Matića koji je preminuo 30. travnja.

Gospar Matić bio je 40 godina na čelu Društva, sve do 15. prosinca kada je na izbornoj skupštini Društva izabran novi predsjednik, a Matić je tada imenovan počasnim predsjednikom. Ispraćaj je održan 6. svibnja u krematoriju na zagrebačkom groblju Mirogoj gdje su ga ispratili brojni Dubrovčani koji žive u Zagrebu. Oproštajni govor u ime Društva izrekao je Josip Moser, dugogodišnji (i sadašnji) dopredsjednik Društva.

-Urna s posmrtnim ostatcima našeg počasnog predsjednika položena je u obiteljsku grobnicu 11. svibnja 2019. u njegovom rodnom Stonu. Hvala gosparu Matiću za sve što je ovih desetljeća uradio za naše Društvo – poručili su iz Društva Dubrovčana i prijatelja dubrovačke starine u Zagrebu, a priopćenje potpisuje predsjednik Društva Luko Hilje.

-Nedostajat će nam njegovi prijedlozi, ideje za rad i okupljanje, a posebno njegov vedri pristup svakom čovjeku, njegova želja da pomogne. Smatrao je, takoreći, do zadnjeg daha, da Društvo mora okupiti sve ljude koji žive u Zagrebu i okolici, a rodom su iz Grada ili Dubrovačko-neretvanske županije, ali i ljude koji vole Dubrovnik i njegovu povijest. Mnogo nas je koji su došli u Zagreb na školovanje, najčešće na studij i u njemu ostali, ali smo srcem i rodom ostali vezani za rodni kraj. Zato nam je Hrvoje i ovo Društvo bilo trajna veza. A, on je tu vezu podržavao, potičući okupljanja, organiziranjem predavanja, izleta, proslava, Festa sv. Vlaha – stoji u oproštajnom govoru koji je u ime Društva izrekao Josip Moser.

Inače, Društvo neprestano djeluje od 1968. godine (prošle godine bila je polustoljetna obljetnica), a ove godine je na Kandeloru održana po pedeseti put svečanost proslave sv. Vlaha u zagrebačkoj svečevoj crkvi sv. Blaža. Društvo je u Gradu i okolici najpoznatije po izdavanju godišnjaka Dubrovački horizonti.

 

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist