Kultura

DRUŠTVENI FENOMEN Kako je nogomet ‘zaludio’ i hrvatske slikare…

DRUŠTVENI FENOMEN Kako je nogomet 'zaludio' i hrvatske slikare…

Ususret Svjetskom nogometnom prvenstvu u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u srijedu navečer u organizaciji Umjetničke galerije Dubrovnik otvorena je izložba ‘Nogomet u hrvatskom slikarstvu’ .

-Kroz dvadesetak umjetničkih djela izložba problematizira temu nogometa u hrvatskoj umjetnosti i pokazuje koliko je tema nogometa već postojala u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća. Od Ljuba Babića 1924. i Omera Mujadžića 1929. godine pa sve do suvremenih umjetnika. Kao sociološki fenomen ta je tema bila oduvijek prisutna, a mi smo ju sad donijeli pred oči javnosti. Umjetnost, baš kao i sport, dio društvenih djelatnosti – izjavio je tom prigodom ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik i kustos izložbe Marin Ivanović.

Posebno je istaknuo kako su na izložbi prvi put javnosti predstavljene dvije slike Miljenka Stančića iz privatnih kolekcija.

-Mi u Umjetničkoj galeriji želimo komunicirati popularne teme, ali pritom nikad ne gubeći na kvaliteti onog što se predstavlja – naglasio je Ivanović.

-Na izložbi su predstavljena djela od klasika do suvremenih umjetnika. Može se reći da izložba pokriva razdoblje od gotovo dva stoljeća. Očito se umjetnicima motiv nogometa pokazao izazovom, a zanimljiva je stilska raznolikost kao i pristup temi. Posebna je vrijednost izložbe što je prvi put izložena Stančićeva slika ‘Dječak s nogometnom loptom’, koju možemo nazvati otkrićem – rekao je tom prilikom kustos izložbe Milan Bešlić.

Slike za izložbu ustupljene su iz Muzeja likovnih umjetnosti Osijek, Galerije umjetnina Split te od privatnih kolekcionara iz Zagreba i Dubrovnika. Dubrovačkoj su publici predstavljena djela Omera Mujadžića, Ljuba Babića, Miljenka Stančića, Ivana Listeša, Antuna Borisa Švaljeka, Ivana Peraka, Milovana Stanića, Josipa Škerlja, Stipana Tadića, Grgura Akrapa, Matka Vekića, Tomislava Buntaka, Denisa Juraja Kraškovića, Borisa Bućana i Joška Eterovića.

Izložba ostaje otvorena do 8. srpnja.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist