Županija

Drugu polovicu festivala u Opuzenu obilježavaju svjetske i nacionalne premijere!

Opuzen film festival 2014

Drugu polovicu festivalskog tjedna na Opuzen film festivalu obilježile su četiri važne premijere. U četvrtak 21. kolovoza na svjetskoj premijeri filma „Sveci“, splitskog redatelja Ivana Perića tražila se stolica više.

Film na zanimljiv i duhovit način priča priču o sitnim kriminalcima na početku 1990ih i njihovim nespretnim pokušajima da se obogate. Publika je, unatoč kišnom vremenu i kratkom prekidu projekcije, film nagradila velikim aplauzom. Nakon filma organizirano je druženje s redateljem i filmskom ekipom koji su imali priliku prepričati nekoliko anegdota sa snimanja filma. „Filmom sam htio na duhovit način prikazati devedesete jer znamo da svi filmovi kojima je radnja smještena u taj period kao glavnu temu imaju ratne priče. (…) Ponosan sam na cijelu filmsku ekipu koja je odradila izvrstan volonterski posao na filmu“ izjavio je Perić. U filmu se pojavljuju umjetnici sa Splitske alternativne scene. Doznali smo kako su u film uložena minimalna financijska sredstva te kako, osim premijere u Opuzenu, putuje na Split film festival i Internacionalni festival komedije Cluj u Rumunjskoj.

U petak 22. kolovoza svijetsku je premijeru na OFF-u imao i dugometražni igrani film „Prema kraju zemlje“ redatelja Emilia Germana. Redatelj nas je uveo u kompliciranu lirsku radnju o dvojici prijatelja iz djetinstva koji su se odlučili nakon dugo vremena potražili kuću oca koja, čini se, postoji samo u njihovoj mašti.

Od nacionalnih premijera imali smo veliku transnacionalnu Luksemburško-Slovačko-Češko-Finska koprodukciju češkog redatelja Viktora Tauša „Klaunovska posla.“ Ovo je Taušev treći dugometražni film, u kojem nam priča priču o tri klauna i njihovom „otoku slobode“ za vrijeme komunističkog režima u bivšoj Čehoslovačkoj. Radi se fantastičnoj priči o ljubavi, rastanku, mogućnostima i nemogućnostima preživljavanja i opraštanja. Viktor Tauš pripada redu najpoznatiji radovi su mu Kanárek (1999), Clownwise (2013) i Eleanor Rigby z Malé Strany (1997).

Nizozemski predstavnik na festivalu Jaap van Heudsen kroz film „Novi svijet“ predstavio je rutinu rada čistačice na aerodromu, koja se zaljubljuje u karizmatičnog afrikanca, i umjesto da počisti aerodrom konačno kreće u čišćenje vlastitog života. Van Heudsen već dugi niz godina, kroz svoj rad, nastoji uhvatiti čudesne odnose među ljudima. Rođen je u Utrechtu, a nakon studija Europskih politika obrađuje goruće teme azilanata, kao što je primjer s ovim filmom.

Nacionalnu premijeru filma „Fatalni grijeh“ predstavio je sam redatelj i scenarist Luis Diogo koji je u Opuzen doputovao iz prijateljskog nam Portugala. Ovo je Diogov prvi dugometražni film koji je već ostvario zapažene rezultate na festivalima u Portugalu. Diogo se poigrao pričom o noćnom izlasku i fatalnostima koji iz njega mogu proizaći. Suvereno vlada filmskom fotografijom i naracijom pa gledatelji imaju osjećaj kako su i oni zapravo protagonisti „fatalnog grijeha“.

Zatvaranje Opuzen film festivala održat će se u subotu 23. kolovoza u 20:30 sati projekcijom filma „Ledeni zmaj“ i proglašenjem pobjednika. Također, na velikom festivalskom platnu prikazat će se radovi nastali pod platformom OFF filmske škole.

Pročitajte još

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist