Aktualno

Drugu godinu za redom prvi po zaradi

Drugu godinu za redom prvi po zaradi

ACI marina Dubrovnik 2011. godinu završila je sa 6 posto većim prometom i već drugu godinu za redom zasjeda na prvo mjesto rang liste profitabilnosti svih marina u sustavu ACI-ja, s ukupnim prihodom od 7,6 milijuna kuna.

– Prošla godina bila je uspješna, posebno znajući da nismo dizali cijene u odnosu na 2010. godinu, stoga nas ovaj rezultat još više veseli. Bilježimo porast od 20 posto u prva četiri mjeseca u odnosu na prethodnu godinu. Prema najavama charter tvrtki, sva plovila su za ovu sezonu zauzeta – ističe direktor marine Mato Franković.

Prošlu godinu u marinu su uložena značajna financijska sredstva, prije svega u kupnju novog travel-lifta (uređaj za dizanje plovila, op.a.) nosivosti 130 BT. Upravo zahvaljujući tom ulaganju dubrovačka ACI marina bit će jedina od Ulcinja do Šibenika u kojoj je moguće dizati brodove veće od 60 BT. Za rekonstrukciju bazena travel-lifta u rujnu će biti uloženo 9,5 milijuna kuna, uz ugradnju pročistača tehnološko-otpadnih voda.
 
OGRANIČENE MOGUĆNOSTI ZA GODIŠNJI VEZ
 
Dubrovačka ACI marina i u 2012. godini bilježi veliku potražnju za vezom, posebno onim godišnjim. Na žalost, mogućnosti su ograničene. Svi gosti zadovoljni su s uslugama, pa ostaju u marini.

– Ove godine podigli smo cijene prosječno za 15 posto u odnosu na 2011. godinu, isključivo zbog velike potražnje za godišnjim vezom, s tim da za brodove dužine do 11 metara nije dizana cijena, nego spuštena 10 posto, jer imamo dosta mjesta gdje samo takva vrsta plovila može stati – govori Franković.

Marina bilježi dnevno desetak upita za godišnji vez, na listi čekanja nalazi se 70 osoba, a najveći broj plovila na čekanju je dužine veće od 16 metara, a takvih mjesta je najmanje. Stoga je prijeko potrebno što žurnije proširiti marinu kako bi se, prema planu proširenja, moglo smjestiti još 40 velikih plovila.

– Bilježimo veliki interes mega jahti koje za godišnji vez žele isključivo ACI marinu Dubrovnik, ali kako smo mi u nemogućnosti dobivanja takvog veza, odlaze u Šibenik ili tivatski Port of Montenegro. Mi imamo šest vezova za megajahte, ali u vremenu kad je marina građena, takve jahte nisu bile na tržištu i ti vezovi tijekom zimskog razdoblja nisu sigurni – objašnjava direktor Franković.
 
20 MILIJUNA EURA ZA NUŽNO PROŠIRENJE
 
U Prostornom planu Dubrovačko-neretvanske županije prije šest mjeseci, priča Franković, dogodila se omaška i nije uneseno proširenje marine, pa je naknadno utvrđeno kako je potrebno ići na tzv. točkaste izmjene Prostornog plana. One podrazumijevaju brzu izmjenu planova i prolaze samo jednu javnu raspravu, u vremenu od četiri mjeseca. Početak radova na proširenju, vrijednih 20 milijuna eura, može se očekivati za dvije do dvije i pol godine. Time bi marina dobila 45 novih vezova za megajahte.

Franković posebno ističe dobiveni natječaj za koncesiju marine u Slanome. Trenutno traju pregovori s tvrtkom INGRA koja posjeduje dokumentaciju vezanu za izgradnju marine u Slanome i u izgradnju marine bi se moglo krenuti već u prosincu.

– U našoj županiji imamo tek marinu u Dubrovniku, Korčuli i lučicu u Lumbardi, i sad očekujemo Slano. Veliki nedostatak turizma u županiji je neadekvatan broj privezišta za nautičare, gdje gubimo novac iz godine u godinu ne pružajući te usluge. Prijeko nam je potrebna marina na Elafitima, Mljetu, Slanome, Stonu i Korčuli – zaključuje Franković.
 

Sorkočević se polako obnavlja

U rujnu krećemo s rekonstrukcijom krovišta u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom. Oni će adaptirati freske, a zatim će ACI krenuti u obnovu samog ljetnikovca. U donjem dijelu bit će smještene trgovine, dio će biti namijenjen za smještaj, a dio za prostorije za sastanke.
I ove godine nastavljamo s lanjskom praksom. Imamo već ugovorena dva koncerta klapa. Posjetitelji na koncertima su uglavnom iz Grada i vlada veliki interes. Prošle godine smo imali tri koncerta s oko 4 tisuće posjetitelja. Razmišljamo i o dva koncerta klasične glazbe – kazao je direktor Mato Franković o planovima ACI-ja za ljetnikovac Sorkočević.

 

Berlusconi, Butler, Merlin, Viduka…

Uvijek pokušavamo zaštititi privatnost bogatih gostiju. Prošle godine kod nas je čak 14 dana boravila kći Silvija Berlusconija i mediji su tek zadnji dan doznali da je tu. Ali se dotad cijelo vrijeme slobodno kretala bez smetnje i svaki dan se kupala na bazenu. Prije godinu dana kao gosta smo primili holivudskog glumca i poznatog 'partijanera' Geralda Butlera, koji je sjedao na rivi, čitao knjigu i nije uopće nigdje izlazio. Ove godine Dino Merlin seli svoj brod na godišnji vez u našu Marinu, jer je kupio kuću u Trsteniku, a i bivši nogometaš Mark Viduka ima ovdje vez. Moram priznati da su nam neki od bogatih gostiju zadavali poprilične glavobolje pa ih poželite što brže zaboraviti – opisuje direktor Franković iskustva s „velikim svjetskim facama“ koje redovito posjećuju marinu.

Pročitajte još

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist