Aktualno

Drašković: Želimo što prije vratiti kuću

Drašković: Želimo što prije vratiti kuću

Još ništa službeno nismo dobili od suda – kazao je u telefonskom razgovoru za duList Đorđo Drašković iz Trebinja, nećak i nasljednik pokojnog imenjaka Đorđa Draškovića, nekadašnjeg vlasnika polovice bivše upravne zgrade Vrtlara na Pilama,

ukupne površine 396 četvornih metara, u kojoj je danas smještena Turistička zajednica Grada Dubrovnika.

– Nama je ta kuća oduzeta nacionalizacijom. O tome se slabo pričalo otkad su nam kuću uzeli komunisti, to je bilo i više nije bilo, ako me razumijete – ističe nećak Đorđo, koji je mnogo puta dolazio u Dubrovnik, ali „nikad nismo pričali, niti smo smjeli pričati o tome da bi ta kuća mogla biti naša“.
 
IMAMO SVE PAPIRE
 
– Moj stric Đorđo je živio u Dubrovniku, radio kao trgovac čitav svoj život, a u Dubrovniku je i pokopan – objašnjava Drašković, jedan od sedam nasljednika polovice kuće na Pilama.
O mogućnosti nagodbe s Gradom Dubrovnikom kaže:

– Ništa ne znam, još nas nitko nije kontaktirao. Mi sve papire imamo, gruntovnicu, zahtjev za povrat koji smo predali u zakonskom roku nakon ovog rata (Domovinskog, op.a.). Nisam samo ja tu nasljednik, ima nas više – ističe Drašković.

Nije znao reći bi li mu bio draži novac ili vlasništvo, ali je bio jasan u želji da vrati natrag ono za što smatra da mu prema zakonu pripada.
– Čekali smo 60 godina, ali privatno vlasništvo je privatno vlasništvo. Tako je dosudio sud. Ono što jest jest, zna se da je to bilo stričevo. A što je još bilo njegovo u Dubrovniku, tko to zna? Je li on nekome poklanjao neku kuću ili zemlju, ja o tome slabo znam. Želimo što prije tu kuću vratiti u posjed. Zamislite da ste nešto stvorili i imali, to je bilo vaše, a onda vam je to netko uzeo – istaknuo je jedan od nasljednika, Đorđo Drašković.

Inače, prema informacijama koje Gradom kolaju u vezi zgrade, nakon što je u njoj bilo smješteno nahodište, zgrada je bila u vlasništvu talijanske grofovske obitelji, o kojoj se brinuo izvjesni Miletić. Miletiću je trebala pomoć pa je prizvao Đorđa Draškovića, ali se uskoro odvio niz događaja koji su pogodovali Đorđu. Prvo je 1943. godine kapitulirala Italija, a grof pobjegao u Italiju i sve ostavio Miletiću, a zatim je iznenadnom smrću skončao i sam Miletić.
 
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA
 
Tako je polovica kuće koja zauzima centralno mjesto platoa na Pilama došla u vlasništvo Đorđa Draškovića. Ali, tek za kratko vrijeme. Jer uslijedila je nacionalizacija u kojoj je Đorđu vlasništvo na Pilama konfiscirano i do raspada bivše Jugoslavije, pa i kasnije, kuću je koristio Grad Dubrovnik. Zatim je uslijedio zahtjev nasljednika za povrat oduzete imovine prema Zakonu o oduzetoj imovini u doba bivše SFRJ, koji je prvotno 2006. godine odbijen.

Nasljednici su zatim uložili žalbu na tu odluku, ali i ona im je odbijena. Potom su protiv za njih nepovoljnog rješenja pokrenuli i upravni spor na Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske, a iz Ureda državne uprave može se saznati kako još uvijek nikakva pravomoćna odluka nije donesena, pa se samim tim ne može ni raspravljati o eventualnom pravu na naknadu ili isplatu.

Inače, zgrada bivše upravne zgrade Vrtlara na atraktivnoj poziciji na Pilama u Domovinskom ratu poprilično je oštećena, pa je Grad u njenu obnovu utrošio više od 2,5 milijuna kuna. Popravljen je krov, obnovljena fasada i uređen interijer. Kako sada stvari stoje, sudbina zgrade na Pilama puno je bliža povratku obitelji iz Trebinja.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist