Aktualno

DRAMATIČAN POZIV S JEDRILICE ‘Mayday, mayday, ne rade motor ni kormilo, kod Korčule smo!’

DRAMATIČAN POZIV S JEDRILICE 'Mayday, mayday, ne rade motor ni kormilo, kod Korčule smo!'

Jako nevrijeme pogodilo je u utorak veći dio Dalmacije. Dok čekamo izvješća diljem Jadrana, gdje su se dogodila brojna nasukavanja i havarije, s Korčule stiže snimka radio amatera koji je sudjelovao u koordinaciji spašavanja 10-eročlane posade jedrilice koja je usred oluje upala u probleme, piše Morski.hr.

–Dok sam snimao neveru u našem kanalu, jedrilica sa 10 osoba poslala poziv u pomoć (mayday). Otkazalo im je kormilo. Grmljavinsko nevrijeme, vjetar i kiša su samo dodatno zakomplicirali cijelu situaciju. U jednom trenutku se toliko smračilo da je izgledalo kao da je noć, što možete vidjeti na videu u prilogu. Budući da u početku nitko nije odgovarao na poziv, moje ‘dežurstvo’ se na kraju isplatilo i drago mi je da sam im mogao pomoći – kazao je radio-amater Julije Urban iz Korčule.

– Radio ‘rupa’ u našem području između obalnih radijskih postaja Split i Dubrovnik je čest problem i ne bi bilo loše da na našem području bude dežurne službe od strane nadležnih službi koje nadziru radijsku komunikaciju. Jedrilica je na kraju otegljena i sve je završilo dobro. Eto, radio-amateri su korisni i u 21.stoljeću – kazao je Urban.

Više pročitajte ovdje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist