Aktualno

DR. ZENO KARAMEHMEDOVIĆ Neće nam biti bolje dok se budu honorirali oni koji ne rade

Gastroenterolog i pročelnik Službe za interne bolesti Opće bolnice Dubrovnik Zenan Karamehmedović osvrnuo se na stanje u kojem se danas nalazi liječnička struka. Smatra kako perspektive ima, ali se sustav treba korjenito promijeniti. Bolje će biti, smatra, kad se budu honorirali oni koji rade, a oni koji ne rade ne. Jer, ističe, danas je svejedno hoće li netko odraditi deset ili tri pacijenta, jer ‘imate ugovor, koeficijent i tolika vam je plaća’.
Inače, dr. Zeno do mirovine ima još maksimalno dvije godine, iako bi, kaže, mogao on raditi još 15 godina.
-Ja bih mogao još 15 godina, igram tenis i mali nogomet, jedino me ova klima nervira, status doktora, napadi, liste čekanja. Vi kažete čeka se gastroskopija, no majka svih pitanja je treba li toliko pregleda. Ja 35 godina guram te nesretne gume, 100 tisuća pregleda, a barem 30 tisuća nije trebalo. Ja sam ih napravio jer netko to radi iz bilo koje pobude, straha, neznanja ili nelagode, jer ne postoje smjernice – ističe dr. Karamehmedović.
Istaknuo je kako je riječ o nepopularnoj struci među mladima, o čemu najbolje govori i činjenica kako su na Internom odjelu u Dubrovniku pet od šest liječnika stariji od 55 godina.
-To je nepopularna struka, to u ovakvim turističkim destinacijama nitko ne želi raditi. Deset puta se bolje živi od drugih stvari. Da sam mlad, i ja bih razmislio – rekao je te dodao kako će ipak se uvijek naći onih koji će doći raditi.
Na pitanje kako je danas biti liječnik u Hrvatskoj odgovorio je:
-Ako ste dobar doktor, odlično. Bez obzira što je status slab, nema poštovanja. Opća je klima da je to lako, ali nije. Imate šest godina fakulteta i pet do šest godina specijalizacije. Za to vrijeme se zarade neukusne pare u drugim djelatnsotima – rekao je. Smatra stoga kako nam treba duboka reforma društva u cjelini, počevši od školstva pa nadalje.

Pročitajte još

Talijanska nacionalna aviokompanija ne planira povratak u Dubrovnik

Dulist

ROBERTO KRILE Zasukali’ smo rukave prije korona krize i akumulirali prihode da je lakše prebrodimo

Leona Rašica

‘NAPORAN TRUD SE ISPLATIO’ Najmlađi članovi JK Dubrovnik 1966 bogatiji za veći pojas

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija