Natrag
25.4.2019 06:09

facebook

twitter

google

rss

dulist

DR. SC. STJEPAN ŠTERC “Hrvatska se demografski prazni, a ne donosimo strateške odluke u interesu države”

19.10.2016 @ 15:23 Baldo Marunčić Županija
8;8

Podijelite:

Demografija je ključ razvoja i budućnosti Hrvatske. Ekonomisti u Vladi to moraju shvatiti, jer dok se mi trudimo zapošljavati dogodit će nam se kataklizma. Najveća kriza je kriza upravljanja, jer nedostaju strateške odluke u interesu države. Ne smijemo dopustiti da nestanemo – izjavio je dr. sc. Stjepan Šterc s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na predstavljanju studije demografskog razvoja Dubrovačko-neretvanske županije.

-Hrvatska je jedinstven primjer u svijetu jer je jedina država koja je nakon rata zabilježila depopulizaciju, a ne rast broja stanovništva. Jedna Irska ili Izrael ‘lete’ na potencijalu kakav ima Hrvatska. Problem je što su svi koji imaju moć odlučivanja ‘nalinkani’ na interesne sfere – smatra Šterc.

-Hrvatska se demografski prazni. Brdskoplaninska područja su već prazna, a sad su na redu Slavonija i otoci. Otoci doduše doživljavaju početnu fazu revitalizacije, ali kao posljedicu fiktivne prijave stanovništva. Moja procjena je da će Hrvatska samo u 2016. godini izgubiti oko 20 tisuća stanovnika – smatra Šterc, koji potencijal vidi u fertilnosti ženskog stanovništva, gdje dob rađanja podigla iznad 30 godina.

-Taj potencijal otvara mogućnost za pokretanje poticajnih mjera bez imigracije – dodao je Šterc te posebno naglasio opasnost s vanjskih granica nakon što su Slovenija i Mađarska ‘postavile zid’ prema migrantima.

-Postoji stalna ugroza stanovništva vanjskim migracijama. Najgore po nas bi bilo kad bi se otvorila južna ruta. Ne smijemo to dopustiti, ma što god nam rekli ili nas optužili – mišljenja je Šterc, koji je dodao kako nijedna zemlja ne smije dozvoliti toliku razinu migracije koja bi ugrozila nacionalni identitet.

Što se tiče Dubrovačko-neretvanske županije Šterc je istaknuo kako je većina stanovništva koncentrirana u gradu Dubrovniku te ostalim gradovima.

-Osim Dubrovnika, Župe dubrovačke i Metkovića, između dva popisa 2001. i 2011. godine dogodila se depopulacija. Sve je počelo još 1991. godine i od tada se jug nije oporavio. Domovinski rat, migracije i drugi nepovoljni trendovi doveli su do depopulacije i prirodnog pada stanovništva. Župa dubrovačka i Metković pritom amortiziraju negativne pokazatelje, ali svi ostali su u padu, koji će biti još intenzivniji – ustvrdio je Šterc.

-Hrvatska je 2009. godine doživjela negativnu vanjsku migraciju, iako taj trend u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nije toliko izražen. Ono što zabrinjava u županiji je strmoglavi pad u 2013. i 2014. godini, a premda još uvijek nemamo podatke za 2015. godinu postoji strah da županija preuzme trend s razine države – smatra Šterc.

Među mjerama koje se predlažu su, između ostalog, poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja, poticaj u inovacije i obrte, poticaji za stupanje u brak, izrada socijalne karte županije, subvencije prijevoza učenika, besplatni udžbenici, vrtiići, subvencije na komunalne i ostale naknade, izravna izdvajanja po novorođenom djetetu, mjesečna izdvajanja do 15. godine života djeteta…

-Imamo studiju i sad moramo vidjeti što i kao dalje. Demografska slika županije nije katastrofalna, ali nije ni sjajna. Imamo manje problema nego ostatak Hrvatske. Nastojat ćemo ispraviti negativnosti, ali smo svjesni da je demografija kao ključan problem u državi prvenstveno nacionalni zadatak. Bez demografske obnove sve ostalo je uzaludan posao – istaknuo je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Gradonačelnici i načelnici koji su nazočili predstavljanju studije slažu se u jednom – država ne samo da ne radi ništa kako bi pomogla, već i dodatno odmaže gradovima i općinama.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana