Aktualno

DR. PAVO KOSTOPEČ Zdravstvo vode politički poslušnici

Pavo Kostopeč

Dr. Pavo Kostopeč, kirurg na Odjelu za abdominalnu kirurgiju i transplantaciju organa na zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur, jedan je od osnivača i dopredsjednik HUBOL – Hrvatske udruge bolničkih liječnika, osnovane krajem prošle godine.

Ovaj rođeni Cavtačanin, kojeg je životni put odveo u Zagreb, sve se češće pojavljuje u nacionalnim medijima, gdje zastupa interese liječnika i otvoreno kritizira zbivanja ne samo u svojoj struci.

Jedan ste od osnivača i ujedno dopredsjednik HUBOL – Hrvatske udruge bolničkih liječnika, osnovane krajem prošle godine. S kojim ciljem ste osnovali udrugu?
Ideja HUBOL-a nastala je među nekolicinom mlađih zagrebačkih liječnika kao reakcija na činjenicu da se postojeća stručna i strukovna udruženja liječnika nisu uspijevala nametnuti kao ravnopravan partner aktualnoj zdravstvenoj administraciji. Pozicija liječnika, a posebno onih bolničkih, iz dana u dan se pogoršavala. Sve je kulminiralo nasilnim gušenjem štrajka liječnika i uvođenjem protupravne radne obveze, kasnije ukinute odlukom Ustavnog suda. Osjetili smo potrebu okupljanja bolničkih liječnika i pokretanja nove snage na zdravstvenoj sceni.

Što nam možete reći o dosadašnjem radu udruge?
Udruga je osnovana krajem prošle godine, organizirali smo niz tribina i društvenih akcija. U proteklih osam mjeseci po načinu rada postali smo prepoznatljivi ne samo u stručnoj, već i cjelokupnoj javnosti. Prvi smo ukazali na štetne učinke smjenskog rada, ogolili svu bezidejnost Masterplana, upozorili na pad broja presađenih organa, analizirali posljedice odljeva hrvatskih liječnika u inozemstvo, utvrdili materijalnu štetu pri nabavci ECMO uređaja te ukazali na sumnjive natječaje nabavke radiološke opreme. Do sada je HUBOL predstavljen u većini hrvatskih bolnica te broji gotovo petsto članova. U rujnu planiramo osnivačku tribinu podružnice u Dubrovniku kada ćemo svoj rad i službeno predstaviti liječnicima Opće bolnice Dubrovnik i dubrovačkoj javnosti.

Bivšeg ministra zdravlja Ostojića nazvali ste ‘kumom’ udruge. On je u međuvremenu smijenjen, dobili smo novog ministra. Kako ocjenjujete Ostojića, a što mislite o Vargi?
Iza nas je mandat prof. Ostojića koji je obilježen nizom negativnih procesa, zbog kojih je njegov cjelokupni mandat nemoguće ocijeniti pozitivnom ocjenom. Reklo bi se da je prof. Ostojić svim tim procesima ‘kumovao’ nastanku naše Udruge.
S druge strane, prerano je za ocjenu mandata novog ministra prim. Varge. Još uvijek nema velikih poteza, niti rješenja ijednog ozbiljnog problema. Ako ćemo govoriti o pomacima, novi ministar dosadašnjim postupcima daje naslutiti da pri donošenju odluka uvažava mišljenje domaće stručne javnosti i da nas prihvaća kao partnere.

Reforma zdravstva sporo se provodi i ostaje dojam kao da ima puno ‘grešaka’ u koracima. Kako općenito ocjenjujete hrvatski zdravstveni sustav?
Hrvatski zdravstveni sustav moramo promatrati dvojako. S jedne strane već dugi niz godina sustav je opterećen nebrigom i lošim upravljanjem, neracionalnim trošenjem ljudskih i materijalnih resursa, visokim financijskim gubicima te nedostatkom vizije i plana razvoja. Aktualni negativni procesi posljednje dvije godine dodatno su urušili sustav te kao konačan rezultat danas imamo nezadovoljne i pacijente i zdravstvene djelatnike.
S druge strane radi se o sustavu bogatog naslijeđa i duge tradicije, s visokoobrazovanim, kompetentnim zdravstvenim kadrom i kvalitetnom zdravstvenom uslugom te sa skromnim financijskim izdvajanjem. Ako kao kriterij uzmemo kvalitetu zdravstvene zaštite u odnosu na financijsko izdvajanje po glavi stanovnika i ako se usporedimo s nama sličnim, a i razvijenijim zemljama onda je to vrlo uspješan sustav.

Što je po Vama najveći problem sustava?
Kriza zdravstvenog sustava u RH ponajprije je kriza upravljanja. Radimo u zdravstvenom sustavu koji je neučinkovit zbog dugogodišnjeg lošeg upravljanja. Zdravstvenom administracijom rukovode politički poslušnici. Sustavno se obezvrijeđuje rad liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika i raznim represivnim metodama pokušava nas se pretvoriti u puke izvršitelje zdravstvenih usluga.
Takav sustav upravljanja sveopća je pojava u hrvatskom društvu i u konačnici rezultira potpunom transformacijom hrvatskog društva u društvo mediokriteta kojim upravljaju podobnici lišeni kvaliteta koje bi sustavu mogle donijeti dodanu vrijednost. U takvom sustavu nema razlike između onih koji znaju i hoće i onih koji niti ne znaju, niti neće.
Preduvjet izlaska iz krize cijelog društva jest da na vodeća mjesta izaberemo kompetentne i moralne pojedince, koji to potvrđuju svojim osobnim primjerom, rezultatima stručnog rada i cijelim svojim životom. Dr. Drago Petković, poznati dubrovački specijalist za uho, grlo i nos, koji će voditi podružnicu HUBOL-a u Dubrovniku je jedan od njih.

Cijeli razgovor s uglednim kirurgom potražite u tiskanom izdanju DuLista.

 

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist