Vaše vijesti

DR. PAVO KOSTOPEČ „OVO je 10 razloga zašto Vlahušić ne smije više biti gradonačelnik Dubrovnika!“

DR. PAVO KOSTOPEČ „OVO je 10 razloga zašto Vlahušić ne smije više biti gradonačelnik Dubrovnika!“

Dr. Pavo Kostopeč, kirurg na Odjelu za abdominalnu kirurgiju i transplantaciju organa na zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur, jedan od osnivača HUBOL – Hrvatske udruge bolničkih liječnika te član Odbora za zdravstvo HDZ-a, u svom osvrtu na trenutnu političku situaciju u kako kaže ‘svom Gradu’ dao je deset razloga zašto građani na izborima u nedjelju ne mogu dati podršku i povjerenje kandidatu Andru Vlahušiću.

 

1. SUDSKA PRESUDA ZA KAZNENO DJELO ZLOPORABE POLOŽAJA I OVLASTI

Krajem 2012. godine odlukom Županijskog suda u Splitu, a sada i odlukom Vrhovnog suda AndroVlahušić pravomoćno je osudjen zbog zloporabe položaja i ovlasti na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od tri godine. Podsjećamo, tom prigodom je svom partneru omogućio pozajmicu gradskog novca u iznosu od milijun kuna, BEZ IKAKVE PROCEDURE I NA NEZAKONIT NAČIN. Posebno inkriminirajuća činjenica je da je osuđen za kazneno djelo u obnašanju važne javne dužnosti, zlorabeći istu. Osim što je ovakvim nezakonitim postupkom ZAUVIJEK IZGUBIO POVJERENJE GRAĐANA I POLITIČKI KREDIBILITET, obnašanje bilo kakve javne funkcije u budućnosti tehnički i operativno bilo bi otegotno kako njemu, tako i svim njegovim suradnicima, a posebno instituciji koju bi predstavljao. Da je to istina najbolje svjedoči aktualna polemika koja jasno pokazuje da ukoliko na čelu Dubrovnika bude izabrana osuđena osoba, novac iz europskih razvojnih fondova, prijeko potreban za daljnji razvoj Grada, našim građanima ostati će tek pusta želja i neostvaren san. S obzirom da mu je zloporaba položaja nedvojbeno dokazana i u sudskom procesu, ANDRO VLAHUŠIĆ NEMA VIŠE VJERODOSTOJNOST OBNAŠATI BILO KOJU JAVNU FUNKCIJU, A KAMOLI DUŽNOST GRADONAČELNIKA DUBROVNIKA.

 

2. ODNOS PREMA PRAVOSUĐU I PRAVNOJ DRŽAVI

Kakav je odnos Andra Vlahušića prema pravosuđu i pravnoj državi, najbolje se vidi iz činjenice da navedenu presudu omalovažava i komentira na način da NEĆE NITI ULOŽITI ŽALBU, JER NIJE NASTALA MATERIJALNA ŠTETA. Time u potpunosti negira svoj čin, banalizira pravosuđe i presudu te relativizira zloporabu položaja i ovlasti. Da je u tome dosljedan pokazuje i u novom mogućem kaznenom djelu koje mu se stavlja na teret, a to je opet zloporaba položaja i ovlasti i nezakonito pogodovanje poduzetniku u slučaju najma Revelina. Andro Vlahušić predstojeću optužnicu komentira činjenicom da je gradska blagajna navedenom djelatnošću uprihodila značajne novce, koje ranije nije imala. Principom CILJ OPRAVDAVA SREDSTVA i modelom ponašanja na Divljem zapadu gotovo da tvrdi da zbog ostvarenog prihoda nije ni bitno da li su poslovanje i najam zakoniti te u potpunosti ignorira moguće kazneno djelo i organe pravosuđa. U svojim istupima Andro Vlahušić izjavama poput ‘Sud je u Zagrebu, i ja ga poštujem, ali moja porota su ljudi iz grada!’ ne samo da ignorira pravosuđe, već preuzimanjem uloge pučkog tribuna i lokalnog šerifa i U POTPUNOSTI NEGIRA PRAVNI POREDAK RH I PRAVNU DRŽAVU. Ovu drugu, sada već izvjesnu optužnicu, nikako ne možemo smatrati slučajnom te MOŽEMO SAMO NAGAĐATI KOLIKO SE JOŠ MOGUĆIH KAZNENIH DJELA I MOGUĆIH OPTUŽNICA KRIJE IZA OVAKVOG PONAŠANJA, NAČINA PROMIŠLJANJA I STILA VLADANJA. Pravni poredak i pravna država temelj su ne samo svake članice EU, već i cijele europske civilizacije pa tako i Dubrovačke Republike, na čiju smo pravnu stečevinu posebno ponosni!

Tko god negira pravnu državu i pravni poredak RH nema vjerodostojnost obnašati javnu funkciju.

 

3. ODNOS PREMA JAVNOM DOBRU

Kako se Andro Vlahušić odnosi prema javnom dobru, najbolje govori mantra koju stalno ponavlja, a to je da navedenim kaznenim djelom nije nastala nikakva materijalna šteta. Istina jest da je Vlahušićev partner nezakonito uzet javni novac u istom iznosu kasnije i vratio, međutim tvrditi da tom nezakonitom transakcijom nije nastala materijalna šteta kosi se kako sa osnovama matematike tako i svakodnevne prakse financijskog poslovanja i svih oblika kreditiranja. Svakom je građaninu poznato da za bilo kakav oblik kreditiranja mora ponajprije zadovoljiti stroge kriterije te dokazati poslovnu i kreditnu sposobnost, potom i proći složenu i počesto dugotrajnu proceduru. Isto tako je poznato da svako ostvareno kreditiranje nosi ne samo visoke kamate već i više drugih značajnih troškova. STOGA JE U POTPUNOSTI NETOČNA I LAŽNA TVRDNJA DA OVIM KAZNENIM DJELOM NIJE NASTALA MATERIJALNA ŠTETA. Ukoliko Vlahušić zaista tako i misli bilo bi dobro da i ostalim građanima potrebnima za gotovinskim sredstvima pojasni na koji način i oni mogu ostvariti mogućnost beskamatnog kreditiranja javnim novcem i to bez bilo kakve procedure.

 

4. PARADOKS NOVOIZGLASANOG IZBORNOG ZAKONA

Predsjednik SDP-a i vođa neuspjele Kukuriku družine Zoran Milanović u Hrvatskom Saboru progurao je novi izborni zakon po kojemu se osobama sa kaznenom presudom priječi mogućnost kandidiranja za javnu funkciju saborskog zastupnika te obnašanje iste. U isto vrijeme osobe s kaznenom presudom nesmetano se mogu kandidirati na obnašanje funkcija u jedinicama lokalne samouprave. Ovakvim zakonom Zoran Milanović šalje poruku da najvišu državnu predstavničku vlast moraju obnašati visokomoralni i nekompromitirani pojedinci, a da za lokalnu vlast to nije bitno i može je obnašati bilo tko pa i oni nemoralni, kompromitirani i osuđivani za kaznena djela. Da zaista tako misli predsjednik SDPa to višekratno i u praksi pokazuje. Ponajprije je zbog pokušaja pogodovanja smijenio svoju bivšu ministricu Mirelu Holy, držeći navodno visoke standarde, a s druge strane je sve do zadnjeg trenutka podržavao višekratno inkriminiranu bivšu sisačku županicu Marinu Lovrić Merzel i tek po pritvoru zatražio njenu ostavku. Koliko je Zoran Milanović licemjeran najbolje pokazuje slučaj bivšeg gradonačelnika Vukovara Željka Saba od kojeg se nakon kaznene presude najprije tražilo da izadje iz SDPa ako se želi kandidirati za gradonačelnika, da bi ga potom kao nezavisnog kandidata SDP podržao.

DUBROVNIK JE NAJIZRAVNIJA ŽRTVA OVAKVOG POIMANJA I POIGRAVANJA ZAKONODAVSTVOM I ČASNIM OBNAŠANJEM JAVNE DUŽNOSTI TE GA SE PRETVARA U GRAD SLUČAJ, A IZBORNI PROCES ZA GRADONAČELNIKA U TEATAR APSURDA.

 

5. OBLITI PRIVATORUM PUBLICA CURATE

Ovakva poruka kroz cijelu našu povijest jasna je poruka na koji način se mora obnašati javna dužnost. Grad Dubrovnik nije nastao od jučer, ima svoju tisućljetnu povijest te višestoljetnu državnopravnu tradiciju neovisne Republike. Dok su mnoge današnje svjetske velesile bile neorganizirane pustopoljine Dubrovačka Republika predstavljala je vrhunac civilizacije, sa posebnim isticanjem u funkcioniranju pravne države. Više nego ijedan drugi grad u Republici Hrvatskoj, Dubrovnik živi tradiciju pravne uređenosti te visokih moralnih standarda u obnašanje javnih funkcija. Još u vrijeme Republike nezamislivo bi bilo da netko sa kaznenom presudom obnaša funkciju prvog čovjeka grada, pogotovo ako je osuđen za djelo iz područja zloporabe položaja i ovlasti u obnašanju funkcije prvog i najvažnijeg dužnosnika.

Kako onda u 21. stoljeću prihvatiti kandidaturu Andra Vlahušića osuđenog za zloporabu položaja i ovlasti koju je počinio obnašajući dužnost gradonačelnika te osumnjičenog za još najmanje jedno takvo djelo? Nije li to direktno negiranje svega onoga što Dubrovnik jest i što je kroz svoju bogatu povijest bio?

 

6. ANDRO VLAHUŠIĆ JE NAMETNUT SDP-u I OSTALIM STRANKAMA KUKURIKU DRUŽINE

ANDRO VLAHUŠIĆ NIKADA NIJE BIO I NIKADA NEĆE BITI IZBOR DUBROVAČKOG SDP-a. Dubrovački SDP nikada nije imao dobru suradnju s bivšim gradonačelnikom i u stvarnosti ga nikada nije istinski podržavao. Zoran Milanović nametnuo je Andra Vlahušića kao gradonačelničkog kandidata, mimo bilo kakve volje lokalnih stranačkih čelnika, a sve s ciljem testiranja snage Kukuriku družine  i eventualne odluke o prijevremnim izborima. Tužno je da lokalni SDP nema nikakvu samostalnost u odlučivanju, pogotovo jer se podržavanjem kandidature osuđene osobe za zloporabu položaja i ovlasti, najveća šteta čini samom dubrovačkom SDP-u i njegovom članstvu. U kakvu su apsurdnu situaciju dovedeni najbolje govori činjenica da je prije samo dvije godine zbog nepravomoćne presude u istom slučaju dubrovački SDP jasno iskazao nepovjerenje bivšem gradonačelniku, a sada moraju članovima, simpatizerima i cjelokupnoj javnosti pravdati podršku nakon pravomoćnosti iste presude. Ovakvim postupanjem DUBROVNIK JE POSTAO GRUBI POLITIČKI POLIGON PREDSJEDNIKA SDP-A , A DUBROVAČKI SDP IZGUBIO SVU OSOBNOST I VJERODOSTOJNOST MEĐU GRAĐANIMA.

Pozivamo sve članove dubrovačkog SDP-a da izađu u javnost i bez straha otvoreno progovore o tome podržavaju li zaista Andra Vlahušića za gradonačelnika te što misle o njegom kaznenom djelu i presudi i o svoj dosadašnjoj suradnji SDP-a i bivšeg gradonačelnika! Pozivamo i ostale članove Kukuriku koalicije i zainteresirane građane da svojim istupom u javnosti jasno kažu NE kandidaturi osuđene osobe za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti i beskrupuloznoj političkoj pragmatici Zorana Milanovića !

 

7. VLADANJE GRADOM I GOSPODARSKI RAZVOJ

Sve ove godine vladavine Andra Vlahušića Dubrovnik nije napravio nikakav gospodarski iskorak te se život njegovih stanovnika ničim nije unaprijedio. Kroz 6 godina vlasti bivšeg gradonačelnika ne samo da se nisu rješili problemi, već su se postojeći nagomilali, kako na nivou cijelog Dubrovnika, tako i u svim gradskim četvrtima, prigradskim naseljima, od samog Grada unutar zidina pa do gornjih sela. Da bi apsurd bio potpun svjedoci smo kako bivši gradonačelnik govori kako je u gradskoj blagajni ostavio suficit proračuna. Ako bi to i bila istina postavlja se pitanje kod svih dobronamjernih građana zašto taj suficit nije sve ove godine korišten za rješenje postojećih komunalnih problema, za nova infrastrukturna rješenja te gospodarski razvoj?

 

8. SOCIJALNA (NE)OSJETLJIVOST GRADSKE VLASTI

Socijalna slika Grada kroz svih ovih 6godina, usprkos svim rekordima u turističkim brojkama te navodnom suficitu u gradskoj blagajni, ne samo da se nije poboljšala, nego se u mnogočemu i pogoršala. Zbog čega se navedena sredstva nisu koristila s ciljem rješavanja nagomilanih socijalnih problema najugroženijih te na opću dobrobit i poboljšanja kvalitete njegovih stanovnika od vrtićke dobi do duboke starosti?

 

9. STRATEŠKI INTERESI CIJELOG JUGA HRVATSKE

ANDRO VLAHUŠIĆ JEDAN JE OD NAJVEĆIH PROTIVNIKA GRADNJE PELJEŠKOG MOSTA. Ne samo da je dugo u skladu s vodećim ljudima Kukuriku koalicije tvrdio da Pelješki most nije potreban, već je bio i PREDVODNIK U AFIRMACIJI NEREALNIH ALTERNATIVNIH PROMETNIH RJEŠENJA koja nikada niti nisu mogla zaživjeti. Glavni je krivac što je prošao cijeli mandat Kukuriku koalicije, a da je tek sada projekt Pelješkog mosta prihvaćen ne samo kao najbolje, već kao jedino moguće realno rješenje povezivanja hrvatskog juga s ostatkom zemlje.

Jednako tako predvodnik je i u tvrdnjama da Dubrovniku niti nije potrebno povezivanje autocestom pa tako resornom ministru prometa redovito podnosi izvještaj o broju realiziranih subvencija za autocestu na koju stanovnici Dubrovnika imaju pravo. Takav, navodno manjkav broj subvencija služi kao glavni argument svim protivnicima gradnje autoceste do Dubrovnika, zanemarajući pritom svu drugu moguću gospodarsku korist kao i strateški interes svih stanovnika hrvatskog juga.

Andro Vlahušić u svemu tome ide i toliko daleko da ukoliko bi i došlo do realizacije navedene ceste smatra da se trasa treba prepustiti našim navodno dobronamjernim susjedima te da cesta ne treba ići kroz Republiku Hrvatsku zbog nepovoljne i skupe cestovne trase, opet zanemarujući strateške interese Republika Hrvatske i razvoj njenog juga te ignorirajući činjenicu da ti susjedi u svojoj bliskoj i daljoj prošlosti nisu bili nimalo dobronamjerni te čak i da zaista žele tu cestu graditi, nemaju niti odgovarajući gospodarski razvoj niti uredjenu pravnu državu kao preduvjete takvog infrastrukturnog projekta.

Ovakvim postupanjem Andro Vlahušić doprinio je nepotrebnim javnim polemikama i odlaganju konačnog prometnog povezivanja Dubrovnika sa ostatkom Hrvatske te je u cijelosti postupao protivno glavnim strateškim interesima juga Hrvatske i svih njegovih stanovnika.

 

10. DEMOKRATSKI RAZVOJ GRADA I UNAPREĐENJE DRUŠTVA

Kroz cijelu svoju 6-godišnju vladavinu Andro Vlahušić nije unaprijedio općedruštvene standarde u nijednom pogledu pa tako niti u pogledu razvoja demokracije. Njegov način vladanja više je IZRAZ BAHATOSTI I SAMOVOLJE POJEDINCA, NEGO KONSTRUKTIVNOG DJELOVANJA S UVAŽAVANJEM SURADNIKA. Većine onih koji su mu pomogli da se domogne funkcije gradonačelnika usput se odrekao, a opće je poznato da niti u vrhu vlastite stranke nikada nije uživao ugled i podršku. Sada možemo vidjeti da su ga i današnji koalicijski partneri mimo vlastite volje prisiljeni podržati. Sveukupno njegovo javno djelovanje najbolje se može okarakterizirati sintagmom PALE SAM NA SVIJETU.

 

KONAČNO

Gradonačelnička funkcija nije mjesto realiziranja vlastitih ciljeva i interesa, zadovoljavanja osobnih potreba i ambicija, već mjesto nesebičnog služenja društvu i svim građanima, mjesto djelovanja sa jedinim ciljem općeg dobra, a ne onog pojedinačnog.

Iz svih navedenih razloga jasno je zašto bivši gradonačelnik mora ostati bivši i više ne smije obnašati niti jednu važnu javnu dužnost.

ANDRO VLAHUŠIĆ ZAUVIJEK JE IZGUBIO VLASTITU VJERODOSTOJNOST I POVJERENJE GRAĐANA.

Vrijeme je da neki drugi ljudi, mladi i nekompromitirani, obrazovani, afirmirani i puni energije preuzmu odgovornost za Dubrovnik te da jednim moralnim i odgovornim pristupom prema zajedničkom dobru u vodeću instituciju Grada vrate OBLITI PRIVATORUM PUBLICA CURATE, ne samo kao natpis već kao osnovnu vrijednost i univerzalni princip u izgradnji boljeg društva!

 

Dr. Pavo Kostopeč

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist