AktualnoKoronavirus u Hrvatskoj

DR. NELA SRŠEN IZ ITALIJE O KORONAVIRUSU ‘Oni koji kažu da se ne boje, lažu’

DR. NELA SRŠEN IZ ITALIJE O KORONAVIRUSU 'Oni koji kažu da se ne boje, lažu'

Nela Sršen, naš poznata doktorica i počasna konzulica Republike Hrvatske u Italiji, iz prve ruke je progovorila o situaciji s koronavirusom u susjednoj nam zemlji. Dr. Sršen, naime, radi u Sveučilišnoj bolnici u Padovi, referentnom centru pokrajine Veneto za koronavirus. Ističe kako je u Padovi situacija alarmantna.

– Svi smo u Europi pratili ono što se događa na Dalekom istoku, u Kini, dakle sve je to bilo nekako jako daleko od nas i živjeli smo u uvjerenju da će biti ograničeno na taj dio svijeta i da to neće doći u Europu i bojim se da se preventivne mjere nisu aktualizirale kad je trebalo, nego se tek kasnije počelo govoriti o nekim mjerama – smatra Sršen i dodaje da je proces globalizacije odavno počeo, kako je istaknula za RTL.

Kada se govorilo o prvim pacijentima koji su postali pozitivni u Italiji, tada se donekle znalo odakle se dolazilo i s kim su bili u kontaktu, manje-više se znao izvor, a sada, ističe Sršen, govorimo o autohtonim virusima.

Na pitanje zašto baš Italija, ima spreman odgovor.
– Razgovarala sam s jednim od vodećih svjetskih infektologa i pitala sam ga: ‘Zašto baš Italija?’ On je rekao da ne zna na to odgovoriti. Njemačka je puno razvijenija zemlja, ima puno više odnosa i kontakata industrijskih i poslovnih s Kinom i zašto kod njih nije takva situacija? Možda zato što su vektori iz Kine prije došli u Italiju. Zabranili smo direktne letove iz Kine u Italiju, nismo time ništa postigli jer letovi dolaze u druge dijelove Europe, a poslije ljudi dolaze autobusima u Italiju, na neki način opet stignu – rekla je dr. Sršen i napomenula da se testove trebalo raditi znatno prije.

– Ono što znamo o pacijentima koji su pozitivni, dakle oni koji su razvili komplikacije, što je s onim pacijentima koji imaju blage simptome, simptome obične gripe, koji možda i nisu simptomi, a koji su pozitivni, koji bi mogli biti pozitivni na virus? Što je s pacijentima koji su došli u bolnicu kao i u ovom slučaju, jedan od dva pacijenta iz male bolnice iz pokrajine Veneto koji je bio u bolnici 15 dana, liječili su ga za tešku plućnu patologiju. Dakle za brokopulmunitis koji se nije uspio izliječiti, naprotiv komplicirao se, tek sada kada je postala akutalna priča, nakon desetak dana, sada su pacijenta prebacili u Padovu, ali u tih 10-15 dana dok je bio hospitaliziran, nisu uopće radili test na koronavirus – upozorila je doktorica, koja smatra kako će trebati pričekati sedam do deset dana kako bi se shvatilo na koji način je taj vektor točno djelovao i koliko će biti na virus pozitivnih pacijenata.

Među ostalim, istaknula je da ipak ne treba širiti paniku niti stvarati teorije zavjere, dok za ljude koji kažu da nisu u strahu ističe da – lažu.

– Oni koji kažu da nisu u strahu – lažu! Jučer se organizirao veliki karneval u Veneciji, puno mojih prijatelja je trebalo ići, i nisu išli. Svaki je imao neki veliki razlog, ali nitko nije rekao da ne ide zbog straha – priča Sršen. Cjelokupni razgovor pogledajte ovdje.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist