AktualnoKome zidine

DPDS predlaže nezavisnu ‘medijaciju’

DPDS predlaže nezavisnu 'medijaciju'

Društvo prijatelja dubrovačke starine poslalo je jučer dopis predsjedniku Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Niku Buliću o temi upravljanja gradskim zidinama, u kojem su predložili nastavak pregovora kroz, kako su nazvali, ' tradicionalni oblik medijacije'.

U dopisu kojeg potpisuje podpredsjednica Društva Renata Andjus, a koji je 'na znanje' poslan i gradonačelniku Andru Vlahušiću, stoji:
 
„UPRAVLJANJE GRADSKIM ZIDINAMA

Poštovani gospodine,

Društvo prijatelja dubrovačke starine ima, kao što Vam je sigurno poznato, ugovor s Gradom Dubrovnikom o upravljanju dijelom spomeničke baštine u spomeničkoj cjelini, pod zaštitom domaćega zakonodavstva, ali i Unesco-a.
Grad Dubrovnik u posljednjih nekoliko godina, uglavnom posredno, poticanjem javnoga dojma da su se okolnosti na kojima taj ugovor počiva značajno promijenile, a potom putem utjecaja dijela svojih čelnika u zakonodavnoj vlasti pokušava promijeniti zakonski okvir rada Društva, tako nam se čini, tj. pokušava pronaći način izlaska iz ugovornog odnosa.

Neposredan i uobičajen pravni put o promjeni ili raskidu ugovora Društvo prijatelja nije primilo ili možda nije dobro razumjelo različite ad hoc inicijative za razgovore.

Nakon što je za jedan od takvih razgovora, s gradonačelnikom i ministricom kulture, u lipnju ove godine Društvo pripremilo promemoriju o vlastitome shvaćanju problema, ništa su u biti nije promijenilo, pa je Društvo taj tekst, s prijedlozima odlučilo i objaviti.

Društvo prijatelja dubrovačke starine i samo smatra da sudsko okruženje, a nekoliko postupaka je već u tijeku, dok bi načinom koji se otima dogovoru po definiciji završio na sudu, nije dobar način, pogotovo s obzirom na sadržaj zajedničkoga interesa – očuvanje baštine.

Društvo prijatelja stoga, držeći se korijena svoga programa, iskustva dubrovačke starine, predlaže Gradu Dubrovniku tradicionalni oblik medijacije, proizašao iz kulture sjećanja naših starih, a ponegdje u dubrovačkom kraju još živi model rješavanja sporova.

Pri nerazumijevanju Društva i Grada takav bi pristup mogao pomoći već utoliko da se zajednički utvrdi o čemu je prijepor, kako bi se ugovorom ili raskidom odnosa riješio, jer u tijelima Društva i Grada a pogotovo u javnosti prevladavaju predodžbe, a ne meritum nesporazuma.

Predlažemo Vam, stoga, da za početak medijacije Grad i Društvo, svatko za sebe, odrede po jednog upućenog i nezavisnog pregovarača koji bi stranama pomogle u razumijevanju problema, a možda i njegovu rješenju.“

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist