Aktualno

DPDS kontaktirao Hrvatsku javnobilježničku komoru zbog ovrhe nad zidinama

DPDS zastava

Društvo prijatelja dubrovačke starine zatražilo je očitovanje od Hrvatske javnobilježničke komore o mogućem kršenju Zakona o javnom bilježništvu u slučaju pokušaja ovrhe nad Društvom vezano uz oduzimanje dubrovačkih zidina, a povodom stupanja na snagu izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika.

Kako stoji u priopćenju DPDS-a, zatraženo je žurno očitovanje zbog skorašnjeg isteka roka u kojem moraju predati zidine u posjed Gradu Dubrovniku. Kako navode, u prijelaznim i završnim odredbama Zakona koje nalažu javnobilježničko sudjelovanje i postupanje u konkretnom slučaju (Grad Dubrovnik bi trebao preuzeti posjed nad zidinama od Društva), krše se odredbe Zakona o javnom bilježništvu, što predstavlja prekoračenje javnobilježničkih ovlasti.

– Spornim Zakonom o obnovi Dubrovnika kao ovršna isprava za predaju u posjed dubrovačkih zidina predviđen je javnobilježnički zapisnik. No, prema čl. 3. Zakona o javnom bilježništvu on predstavlja zasebnu vrstu javnobilježničke isprave te ne može imati i svojstvo ovršnosti kao javnobilježnički akt, koji je druga vrsta isprave. Također, prema istom Zakonu (čl. 54., st 1; čl. 69; čl. 79) javni bilježnik ne može sastaviti akt koji bi mogao postati ovršan niti taj akt nema snagu javne isprave ako javni bilježnik u konkretnom slučaju nije nazočio pri potpisivanju Ugovora i ako potpisnik, u ovom primjeru Društvo, nije pristao da se na temelju javnobilježničkog akta može protiv njega provesti ovrha. O svemu tome Društvo očekuje očitovanje Hrvatske javnobilježničke komore – navodi se u priopćenju DPDS-a.

– Podsjećamo, člankom 36. Zakona stavljen je izvan snage Ugovor o gospodarenju i upravljanju gradskim zidinama sklopljen između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine te je Društvu ostavljen rok od 30 dana, od dana stupanja Zakona na snagu, za predaju posjeda zidina Gradu Dubrovniku. Denis Orlić pojasnio je poziciju Društva u kojem obavlja funkciju predsjednika:

– Društvo nikada nije dalo pristanak na prinudno ispunjenje obveze te smatramo da nad nama i ne može biti provedena ovrha. Želimo samo zaštiti svoja zakonska prava te smo iz tog razloga kontaktirali javnobilježničku komoru, da budemo sigurni da ispravno postupamo.

U priopćenju DPDS-a dalje se navodi kako Društvo s Gradom Dubrovnikom ima sklopljen pravovaljan ugovor o upravljanju zidinama iz prosinca 2009., koji važi do 2019. godine, a prema kojem Grad dobiva 50 posto čistih prihoda od ulaznica na zidine.

– Zakon koji je stupio na snagu predstavlja presedan za pravni sustav Republike Hrvatske jer ugrožava trodiobu vlasti te se njime omogućuje izravno uplitanje izvršne i zakonodavne vlasti u rad sudstva. O protuustavnosti Zakona odlučivat će Ustavni sud Republike Hrvatske – zaključuju iz DPDS-a.

Pročitajte još

BLOGERICA ALIS MARIĆ Moje preporuke dolaze iz srca. Ljude sam vratila čitanju

Maria Prkut

VEZA S VARŠAVOM LOT i u listopadu leti za Dubrovnik

Dulist

VRTOVI SUNCA Plaža zjapi prazna, ali na ležaljkama ipak nema mjesta za domaće!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija