AktualnoKome zidine

DPDS kontaktirao Hrvatsku javnobilježničku komoru zbog ovrhe nad zidinama

DPDS zastava

Društvo prijatelja dubrovačke starine zatražilo je očitovanje od Hrvatske javnobilježničke komore o mogućem kršenju Zakona o javnom bilježništvu u slučaju pokušaja ovrhe nad Društvom vezano uz oduzimanje dubrovačkih zidina, a povodom stupanja na snagu izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika.

Kako stoji u priopćenju DPDS-a, zatraženo je žurno očitovanje zbog skorašnjeg isteka roka u kojem moraju predati zidine u posjed Gradu Dubrovniku. Kako navode, u prijelaznim i završnim odredbama Zakona koje nalažu javnobilježničko sudjelovanje i postupanje u konkretnom slučaju (Grad Dubrovnik bi trebao preuzeti posjed nad zidinama od Društva), krše se odredbe Zakona o javnom bilježništvu, što predstavlja prekoračenje javnobilježničkih ovlasti.

– Spornim Zakonom o obnovi Dubrovnika kao ovršna isprava za predaju u posjed dubrovačkih zidina predviđen je javnobilježnički zapisnik. No, prema čl. 3. Zakona o javnom bilježništvu on predstavlja zasebnu vrstu javnobilježničke isprave te ne može imati i svojstvo ovršnosti kao javnobilježnički akt, koji je druga vrsta isprave. Također, prema istom Zakonu (čl. 54., st 1; čl. 69; čl. 79) javni bilježnik ne može sastaviti akt koji bi mogao postati ovršan niti taj akt nema snagu javne isprave ako javni bilježnik u konkretnom slučaju nije nazočio pri potpisivanju Ugovora i ako potpisnik, u ovom primjeru Društvo, nije pristao da se na temelju javnobilježničkog akta može protiv njega provesti ovrha. O svemu tome Društvo očekuje očitovanje Hrvatske javnobilježničke komore – navodi se u priopćenju DPDS-a.

– Podsjećamo, člankom 36. Zakona stavljen je izvan snage Ugovor o gospodarenju i upravljanju gradskim zidinama sklopljen između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine te je Društvu ostavljen rok od 30 dana, od dana stupanja Zakona na snagu, za predaju posjeda zidina Gradu Dubrovniku. Denis Orlić pojasnio je poziciju Društva u kojem obavlja funkciju predsjednika:

– Društvo nikada nije dalo pristanak na prinudno ispunjenje obveze te smatramo da nad nama i ne može biti provedena ovrha. Želimo samo zaštiti svoja zakonska prava te smo iz tog razloga kontaktirali javnobilježničku komoru, da budemo sigurni da ispravno postupamo.

U priopćenju DPDS-a dalje se navodi kako Društvo s Gradom Dubrovnikom ima sklopljen pravovaljan ugovor o upravljanju zidinama iz prosinca 2009., koji važi do 2019. godine, a prema kojem Grad dobiva 50 posto čistih prihoda od ulaznica na zidine.

– Zakon koji je stupio na snagu predstavlja presedan za pravni sustav Republike Hrvatske jer ugrožava trodiobu vlasti te se njime omogućuje izravno uplitanje izvršne i zakonodavne vlasti u rad sudstva. O protuustavnosti Zakona odlučivat će Ustavni sud Republike Hrvatske – zaključuju iz DPDS-a.

Pročitajte još

NE DAJTE DA BUDE VAŠA 83 posto građevinskih tvrtki propada

Dulist

POČELA SEZONA KAMPERA Luksuzan, a besplatan smještaj

Dulist

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist