Grad

DOZNAJEMO Tko koči razvoj gruškog akvatorija!

DOZNAJEMO Tko koči razvoj gruškog akvatorija!

U jeku pompe oko prijevremenih izbora dosta toga u dubrovačkom javnom životu palo je u drugi plan. Izvan očiju javnosti pošla je tako i luka Dubrovnik, a kako doznaje DuList oko ovog krucijalnog pitanja trenutno se odvija ne jedna, već dvije drame. Jedna se tiče tzv. Prvenstvene koncesije za osnovne djelatnosti, dok je druga vezana za koncesiju za komercijalnu marinu u Gružu.

Pašalić se žalio
Natječaj za komercijalnu marinu, projekt ukupne vrijednosti 13 milijuna eura raspisan je u 2012. godini na rok od 30 godina, a obuhvatio je površinu 54 427 metara kvadratnih, na kojima se marina trebala izgraditi u roku tri godine. Za najboljeg ponuđača tada je izabran Franjo Pašalić, odnosno njegova tvrtka Laguna Trade, a Vlada je odluku o dodjeli koncesije donijela 11. studenog 2012. godine.
Nakon što je objavljeno kako je ponuda tvrtke Franja Pašalića, izabrana kao najbolja, druga dva ponuđača Atlantska plovidba i Luka Dubrovnik podnijeli su upravne tužbe tvrdeći kako je njegov idejni projekt napravljen izvan gabarita i suprotno odrednicama projekta i konzervatora, a na sve strane pljuštale su tada i optužbe za pogodovanje i kriminal. Direktor Luke Dubrovnik d.d. Božidar Memed zbog toga je čak podignuo i kaznenu prijavu protiv službenice resornog Ministarstva Nine Perko, koja je bila na čelu Povjerenstva za provedbu tog natječaja.
Pravni epilog tog postupka Upravni sud u Splitu dao je 29. rujna 2014. godine kada je sutkinja Anđela Becka presudila kako se ‘poništava Odluka Vlade RH o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene-luke nautičkog turizma ”Marina Gruž”.

I tu stvari postaju zanimljive…

A točno zašto doznajte u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist