Kultura

Doživljaj Krista kao umjetničko nadahnuće

U organizaciji Upravnog odjela za kulturu Grada Dubrovnika u klaustru Crkve svetog Križa u Gružu predstavljena je antologija duhovne poezije Krist u hrvatskom pjesništvu od Jurja Šišgorića do naših dana koju je priredio Vladimir Lončarević.

Antologija je posvećena papi Ivanu Pavlu II, a tiskao ju je splitski Verbum.

U istom prostoru otvorena je izložba „Čovjek pred Kristom i Krist pred čovjekom“ dubrovačke akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann čije je slikarstvo inače snažno obilježeno i nadahnuto kršćanskim motivima.

Oba događaja povezuje doživljaj Krista kao trajnog umjetničkog nadahnuća, a organiziraju se kao dio proslave desete obljetnice održavanja Svete mise koju je u Gružu 6. lipnja 2003. predvodio blaženi Ivan Pavao II. i postavljanja spomenika počasnomgrađaninu Dubrovnika Ivanu Pavlu II.
O pjesništvu kristovskog nadahnuća govorila je Katja Bakija, koordinatorica izložbe.

–   Ova dva događanja povezuje kršćanski pogled na umjetnost. Kršćanska duhovna vizura kroz koju se očituje pjesnički, likovni i slikarski izrićaj. Krist kao središnja os kršćanske vjere uvijek je bio i ostao kreativna snaga hrvatske umjetnosti. Kristovskim motivima prožeta je cjelokupna hrvatska umjetnost od srednjeg vijeka do danas. Kršćanski svjetonazorsko-umjetnički izraz ostvario se u kontinuitetu književnosti i slikarstva usprkos različitim i nesklonim vremenima. I antologija o kojoj je riječ i ova izložba svjedoče  plodnost, kreativnost i kontinuitet kršćansko – kristovskog nadahnuća i pjesnika i slikara – istaknula je Katja Bakija. Osvrnula se i na samu antologiju.

–  Antologija je rezultat dugogodišnjeg sustavnog rada priređivača Vladimira Lončarevića ali i svjedočanstvo kristovske tematike i njene tradicije u hrvatskoj književnosti, posebno u lirici od njenog početka. Ona na oko 800 stranica predstavlja 300-injak autora od Juraja Šiškorića do Marka Maruića, Silvija Strahimira Kranjčevića, Miroslava Krleže,  te pjesmama predstavlja bogatu kristovsku baštinu hrvatske poezije – dodala je Bakija.

Pročitajte još

LINĐOVICE I NJIHOVIH 20 GODINA Ljubav prema klapskoj pjesmi povezala nas je u veliku obitelj

Leona Rašica

Dubrovačke ljetne igre gostuju na KotorArt festivalu

Dulist

O mentalnom zdravlju mladih progovorila ‘Marta i sedam strahova’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija