Aktualno

DORH istražuje ministricu kulture

DORH istražuje ministricu kulture

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prva je dužnosnica koju je novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prijavilo Dražavnom odvjetništvu RH zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Radi se o neprebacivanju vlasničkog udjela od 6,67 posto koji je ministrica donedavno imala u tvrtki Druga strana d.o.o., nakladniku časopisa Zarez. Još je problematičnije je da je ta tvrtka u suvlasništvu ministice, u njezinu mandatu po natječajima za javne potrebe u kulturi od Ministarstva kulture dobila ukupno 1,2 milijuna kuna, piše jutarnji list.

U skladu s odredbama Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, Povjerenstvo je nakon utvrđenja sukoba interesa, uz kaznu od 15.000 kuna izrečenu ministrici kulture, proslijedilo predmet nadležnom državnom odvjetništvu. U DORH-u su potvrdili zaprimanje ove prijave napominjući da se radi o nadležnosti zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva koje će sada prvenstveno razmotriti je li financiranje Zareza bilo zakonito. Ukoliko se potvrde zaključci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, sklopljeni ugovori na temelju kojih je nakladnik Zareza dobio 1,2 milijuna kuna trebali bi biti proglašeni ništetnima. To bi značilo da nakladnik Zareza spomenuti iznos mora vratiti u proračun.

Za sada će, dakle, posla s ministricom Zlatar Violić imati samo građanski odjel tužiteljstva, jer kršenje odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa nikako ne znači da se radi i o zloupotrebama u kazneno pravnom smislu.

Prijava protiv ministrice dugo je ležala u ladici, jer se tek trebalo formirati novo Povjerenstvo, koje je postupak protiv nje pokrenulo tek u travnju ove godine. Osim spomenutog, predbacivalo joj se što je u Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo, koje odlučuje o dodijeli sredstava, imenovala i osobu koja je također imala 6,67-postotni suvlasnički udio u nakladniku Zareza. Zanimljivo je da se godinu dana od podnošenja prijave ništa nije događalo, već se stvar pokrenula s mrtve točke tek s pokretanjem postupka pred Povjerenstvom, kada se o ovom slučaju počelo pisati i u medijima. Tada su se i ministrica Zlatar Violić i spomenuti član Kulturnog vijeća vrlo brzo riješili zaboravljenih udjela u Drugoj strani, a usto je i Zarez promijenio nakladnika, te je sada izdavač tog časopisa neprofitna udruga.

Stoga će biti zanimljivo vidjeti od koga će država, ukoliko Općinsko državno odvjetništvo poništi ugovore o dodijeli sredstava, uopće pokušati naplatiti predmetih 1,2 milijuna kuna.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist