DuList IN

DONOSIMO Sve radionice ovogodišnjeg Good Food Festivala na jednom mjestu

DONOSIMO Sve radionice ovogodišnjeg Good Food Festivala na jednom mjestu

Good Food Festival Dubrovnik 2018. uključuje ukupno čak 14 radionica. U TIC-u na Pilama održat će se njih devet na kojima će osim Ricarda Luquea i Dina Galvagna sudjelovati i poznata televizijska voditeljica Karmela Vukov-Colić, Marina Žibert Ercegović, Jadranka Ničetić i Lucija Tomašić te Kuhaona d.o.o. iz Zagreba.

Novost u ovogodišnjem programu je i radionica pripreme koktela u organizaciji Cocktail Academy Dubrovnik, a tu su i već tradicionalne radionice Udruge Deša. Ulaz na sve radionice je besplatan, uz obaveznu rezervaciju.

Vrijedi istaknuti zanimljivu prezentaciju ”Sous vide: ako jedeš dobro, živiš dobro!” koja će se održati u subotu, 20. listopada, u 14 sati u TIC-u Pile. Radi se o prezentaciji kuharske tehnike sous vide koja označava zagrijavanje namirnica do temperature kada je ona savršeno kuhana i svi njeni okusi dolaze do izražaja. Radionicu će voditi dubrovačka chefica Marina Žibert Ercegović. Predavanje i kušanje ”Nasljeđa autohtonih civilizacija Latinske Amerike u svjetskoj gastronomiji” Ricarda Luquea održat će se istoga dana, u subotu, u 17 sati također u TIC-u Pile. Poznati glazbenik i ljubitelj kuhanja približit će gostima južnoameričku gastronomiju, ali i više od toga; kulturu i povijest toga kraja koji su nedovoljno poznati u Hrvatskoj. Na predavanju će se svi moći upoznati s bogatstvom okusa južnoameričkih namirnica i načina pripreme. Bit će to pravo putovanje u daleke i egzotične zemlje slikom, riječju i degustacijom istražujući ono što su autohtone južnoameričke civilizacije ostavile u nasljeđe.

Poznavateljica i ljubiteljica talijanske kuhinje, Karmela Vukov-Colić, televizijska voditeljica te autorica gastro bloga Ciao Karmela, ove je godine dio festivalsko programa u sklopu kojeg će održati dvije zanimljive radionice u četvrtak, 18. listopada, u TIC-u Pile. Najprije će na radionici ”Ciao Karmela u Liguriji” u 11 sati prezentirati izradu ligurske focaccie, a potom će na radionici ”Ciao Karmela na Capriju” u 17 sati pokazati nastajanje nadaleko poznate Torte Caprese, ukusne slastice bez glutena. Poznati chef Dino Galvagno na radionici kuhanja u skladu s prirodom u petak, 19. listopada, u 11 sati u TIC-u Pile, prikazat će kreativni proces stvaranja jela u kojemu se svjesno, ili bolje rečeno savjesno, trudi što manje naškoditi svom prirodnom okruženju i funkcionirati u skladu s njim. Tema radionice je priprema jela koje podržava održivo ribarenje i marikulturu, te priprema ukusnog i zanimljivog jela.

Ove godine na festival stiže i Moja kuhaona d.o.o.! Radionicu ”Štrukle i savijače” održat će voditeljica Karmela Karlović uz asistenciju Sanje Mikše i Sandre Rončević u petak, 19. listopada, u 17 sati u TIC-u Pile. Poznata zagorska popevka veli “Mamica su štrukli pekli, meni nisu nikaj rekli”, no na ovoj radionici sve će se reći o pripremi štrukli i savijača: od tankog tijesta, pripreme nadjeva do rezanja i pečenja. Svi okupljeni će moći pomoći prilikom razvlačenja tijesta, slaganja nadjeva, sve do trenutka kada će vrući štrukli i savijače od jabuka izaći iz pećnice spremni za kušanje. Moja kuhaona zaslužna je i za radionicu ”Food-styling i fotografiranje hrane” koja će se održati u subotu, 20. listopada, u 11 sati u TIC-u Pile. Voditeljica je Sandra Rončević, a asistentice Karmela Karlović i Sanja Mikša. Svatko će moći fotografirati i stilizirati hranu poput poznatih food blogera. Bit će to uvod u male tajne zanata; kako pravilno koristiti svjetlo, kako složiti tri scene hrane i odabrati pravi kadar. I ne, ne treba imati nikakvo predznanje niti skupu opremu (mobiteli ili vlastiti foto-aparati su sasvim dovoljni) jer je ova radionica namijenjena svima onima koji vole “kliknuti” svoj tanjur prije no što slasno pojedu ono što je u njemu posluženo. Moja kuhaona d.o.o. priprema još jednu radionicu ”Jela s bundevom” koja će se održati u nedjelju, 21. listopada, u 11 sati u TIC-u Pile. Voditeljica radionice je Sandra Rončević kojoj će asistirati Karmela Karlović i Sanja Mikša. Na ovoj radionici će se učiti kako se sprema gusta juha od bundeve i suhih vrganja, kako umijesiti njoke od bundeve poslužene u umaku od maslaca i kadulje te kako napraviti sočni i aromatični bundevasti tiramisu. I to ne samo naučiti, već i degustirati!

Novost u ovogodišnjem programu je i radionica pripreme koktela u organizaciji Cocktail Academy Dubrovnik koja će se održati u nedjelju, 21. listopada, od 15 do 17 sati na adresi Iva Vojnovića 32.
Voditelj radionice je Frano Stjepović, voditelj HUB-a. Cocktail Academy Dubrovnik djeluje u sklopu Hrvatske udruge barmena, a posebno za Good Food Festival organizira radionicu pripreme alkoholnih i bezalkoholnih barskih mješavina. Program festivalskih radionica u nedjelju, 21. listopada, zaključit će u 17 sati, u TIC-u Pile radionica ”Topli marcipan, kolač Držićevog doba” koju će voditi Jadranka Ničetić i Lucija Tomašić. Prema legendi Mleci su donijeli marcipan u Dubrovnik kao znak zahvalnosti u čast slobodne trgovine. Oni su tu slasticu nazivali kruh sv. Marka-Marcipanis. Vrući marcipan je bio kolač koji su posebno zabranjivali kako bi obuzdali apetit razuzdane mladosti, jedino su ga smjeli jesti bolesnici. I čuveni dubrovački pisac Marin Držić spominje marcipan. Na ovoj radionici bit će predstavljena starija i modernija verzija toga kolača.

Humanitarna udruga Deša i ove je godine pripremila seriju zanimljivih radionica za Good Food festival, na kojima će vrijedne članice udruge podučavati kako se pripremaju tradicionalne dubrovačke slastice: Primorska torta, krokanat, paradižot i Dubrovačka rozata. Primorska torta je tradicionalni kolač Dubrovačkoga primorja koji se priprema za svečane prigode, kao i primorski svadbeni krokanat koji se oduvijek u Dubrovačkom primorju priprema za svadbe. Uz poznatu Dubrovačku rozatu svi će moći naučiti spravljati i paradižot, ukusan desert koji se pravi u svega nekoliko jednostavnih koraka. Četiri Dešine radionice održat će se od četvrtka do nedjelje od 10:00 sati.

Podsjetimo, od jučer je otvoren Sajam zdrave hrane i domaćih proizvoda na Pilama, a u tridesetak dubrovačkih restorana mogu se kušati posebni festivalski meniji po promotivnim cijenama. Tu su i gastroture i vinokušnje te slatka festivalska ponuda u pastićerijama, poslijepodnevni čaj u Hotelu Hilton Imperial, a u Etnografskom muzeju (žitnica Rupe) u tijeku je izložba o kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji naslovljena ”Slatko je, med nije. Grko je, pelin nije.” Raznovrsna festivalska ponuda uistinu donosi za svakoga ponešto!

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist