Aktualno

Donosimo program Vazmenog trodnevlja i Uskrsa u katedrali

Donosimo program Vazmenog trodnevlja i Uskrsa u katedrali

Iz Dubrovačke biskupije uputili su program Vazmenog trodnevlja te Uskrsa.

Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, 18. travnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodit će u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u 18 sati.

Obrede Velikog petka koji počinju 19. travnja u 18 sati u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodit će biskup mons. Mate Uzinić.

Nakon pjevanja muke, ljubljenja križa i pričešćivanja hostijama posvećenim prethodnog dana (jer na Veliki petak nema mise), vjernici će se u procesiji, u kojoj se nosi relikvija Isusovog križa, uputiti ulicama Grada pjevajući korizmene pjesme i moleći za blagoslov ljudi i Grada.

Vazmeno bdijenje u dubrovačkoj katedrali u subotu, 20. travnja počinje u 21 sat, a predvodit će ga dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Bogata liturgija Vazmenog bdijenja počinje na ulaznim vratima katedrale blagoslovom ognja od kojeg se pali uskrsna svijeća. Uskrsna svijeća se, uz tri zaustavljanja s usklikom ‘Svijetlo Kristovo’ na koji vjernici odgovaraju ‘Bogu hvala’, nosi kroz neosvijetljenu katedralu a vjernici od tog novog svjetla pale svoje svijeće. Po dolasku na oltar liturgija se nastavlja pjevanjem himna Uskrsnoj svijeći, nastavlja se čitanjem u polutami niza biblijskih čitanja koja podsjećaju na povijest spasenja. Zvonjava crkvenih zvona i paljenje svijetla u cijeloj katedrali uz pjevanje Slave navještaju liturgijski trenutak kojim se ulazi u otajstvo uskrsnuća Gospodnjega. Sada se ponovo može pjevati Aleluja, a nakon blagoslova vode i obnove krsnih obećanja nastavlja se euharistijska služba.

Na Uskrs – Nedjelju Uskrsnuća Gospodnjega 21. travnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predslavit će svečano pontifikalno slavlje u 10 sati u dubrovačkoj katedrali. Jutarnju misu na Uskrs u 8 sati slavit će u dubrovačkom zatvoru.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist