Aktualno

DONOSIMO NALAZ Evo koja su oštećenja utvrđena nakon snimanja ‘Robina Hooda’

DONOSIMO NALAZ Evo koja su oštećenja utvrđena nakon snimanja 'Robina Hooda'

Iz Konzervatorskog odjela u Dubrovniku stiglo je očitovanje o stanju povijesne jezgre nakon snimanja filma ‘Robin Hood: Origins’, u kojem su zabilježena oštećenja na ukupno 26 metara četvornih kamenog poda.

Konzervatori ističu kako je tvrtka Pakt Media bila dužna po završetku snimanja prostor previđen za scenografiju vratiti u prvobitno stanje pa je u suradnji s tvrtkom Građevinar Quelin prostor pregledan i izvršen obilazak javnih prostora povijesne jezgre.

U dokumentu konzervatora utvrđuje se stanje po lokacijama. Tako je utvrđeno da je prostor Posata i Peskarije očišćen od scenografskih elemenata i vraćen u prvobitno stanje te nema evidentiranih oštećenja. Napominju kako je prostor luke i plažni prostor uz luku dodatno detaljno očišćen od otpada i nepoželjnih predmeta te je podmorje luke očišćeno uz asistenciju lokalnih ronilačkih klubova.

Međutim, na Peskariji gdje se skladištila filmska oprema utvrđeno je nekoliko oštećenja kamenog poda, koje je dužna obnoviti Pakt Media. Riječ je o prostorima kod ulaza u ribarnicu, ispred ribarnice, ispred restorana Lokanda, Poklisar i Arsenal te na taraci restorana Lokanda. Sve skupa riječ je o pet metara četvornih.

I na Stradunu je utvrđeno kako je prostor očišćen od scenografskih elemenata i vraćen u prvobitno stanje, s tim da Pakt Media ‘dobrovoljno donira’ sredstva za obnovu dijela kamenog poda Straduna na kojemu su se postavljali scenografski elementi, ‘bez obzira na okolnosti nastanka oštećenja.’

Riječ je o ukupno 21 metara četvornih oštećenog kamenog poda i to na četiri lokacije: ispred Široke, Nalješkovićeve, Kunićeve te Ulice Nikole Božidarevića.

Nedostaci nisu pronađeni u sporednim ulicama (Peline, Buža, Ulica sv. Dominika, Široka, Ulica kneza Hrvaša, Gradićeva, Stulina).

Konzervatori ističu kako je otklanjanje utvrđene štete u tijeku te kako će se ‘sve daljnje ovakve i slične aktivnosti u Povijesnoj jezgri Dubrovnika rješavati donošenjem Plana upravljanja čija je izrada u tijeku’.

Cijeli dokument pročitajte u fotogaleriji.

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist