Grad

DONESENA PRVOSTUPANJSKA PRESUDA Excelsa Gradu mora platiti 20 milijuna kuna s kamatama

DONESENA PRVOSTUPANJSKA PRESUDA Excelsa Gradu mora platiti 20 milijuna kuna s kamatama

Trgovački sud u Dubrovniku donio je i objavio presudu u predmetu koji je vođen u povodu tužbe Grada Dubrovnika protiv društva Excelsa nekretnine d.d.. Predmetnom presudom je naloženo Excelsa nekretninama da Gradu Dubrovniku isplati iznos od 20.104.250,00 kuna, uvećan za zatezne kamate. Riječ je o prvostupanjskoj presudi za obavljanje djelatnosti prijevoza putnika žičarom bez sklopljenog ugovora o koncesiji.

-Ovim je dokazana ispravnost odluke gradske uprave da se podigne tužba protiv Excelsa nekretnina i da na taj način Grad Dubrovnik uprihoduje ono što je trebao uprihodovati od koncesijske naknade, točnije iznos koji s kamatama iznosi oko 30 milijuna kuna. Još jednom izražavam sumnju zbog čega Grad Dubrovnik u prošlosti nije pokrenuo ovakvu tužbu jer sigurno bi ishod bio isti, a novci bi odavno bili naplaćeni. Očekujemo da će i Državno odvjetništvo RH sa svoje strane zaštititi Grad Dubrovnik te onemogućiti Excelsa nekretninama obavljanja gospodarske djelatnosti bez za to prethodno ishođene koncesije’ – prokomentirao je presudu gradonačelnik Mato Franković.

Naime, DORH je tvrtki Excelsa nekretnine dao rok do kraja ovoga mjeseca da se usklade sa zakonom Republike Hrvatske, plate potraživanja za prethodna razdoblja Gradu i Državi te potpišu koncesijski ugovor s Gradom Dubrovnikom, jer će u protivnom, do ispunjenja ovih uvjeta, rad žičare biti obustavljen.

Ranije je donesena i prvostupanjska presuda u korist Republike Hrvatske, za iznos od osam milijuna kuna, za vremensko razdoblje u kojem je nadležnost koncesija bila pod Državom, prije nego je 2014. prenesena na razinu gradova.

Pročitajte još

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist

(FOTO/VIDEO) SVAKA ČAST GROFOVI! Pogledajte detalje zahtjevnog pothvata na Golubovom kamenu

Dulist