Grad

DONACIJA LIGE Davor Miloglav uručio ček Mariju Bekiću za nabavu digitalnog mamografa

DONACIJA LIGE Davor Miloglav uručio ček Mariju Bekiću za nabavu digitalnog mamografa

Predsjednik Lige protiv raka Dubrovnik Davor Miloglav uručio je ravnatelju Opće bolnice Dubrovnik doc. dr. sc. Mariju Bekiću ček na iznos od 275 962 kune za nabavu digitalnog mamografa.

Inače, nabavu digitalnog mamografa potaknula je i inicirala naša sugrađanka Ana Knego, a potom su aktivnosti prikupljanja sredstava prebačene na Ligu koja je u tu svrhu otvorila i poseban račun. Tako su putem raznih održanih akcija, ali i donacijama građana i pravnih subjekata prikupljena ova inicijalna sredstva za nabavu novog digitalnog mamografa. Treba istaknuti kako je dio sredstava prikupljen tijekom obilježavanja zlatnog jubileja Lige protiv raka u ovoj godini, a aktivnosti će se nastaviti do kraja godine. Prema riječima Marka Margaritonija, spec. opće i plastične kirurgije i voditelja Odjela opće i plastične kirurgije OB Dubrovnik te dopredsjednika Lige protiv raka, očekuje se kako će nabavka digitalnog mamografa biti zaokružena u tekućoj godini.

-Ovo je još jedna u nizu donacija Lige Općoj bolnici Dubrovnik. U posljednjih 50 godina Bolnici smo donirali više od 15 milijuna kuna – rekao je Davor Miloglav.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako bolnica danas ima analogni mamograf koji je star 15, 16 godina.
-Jedna od prvih osoba s kojima sam ostvario kontakt, kada sam postao ravnateljem, bila je gospođa Knego koja mi je skrenula pozornost da bi bilo bolje nabaviti digitalni aparat. Vidjeli smo da bi on ubrzao rad i dijagnostiku, te bi skratio vrijeme zračenja naših sugrađana – rekao je Bekić, dodavši kako dubrovačka bolnica na razini Hrvatske najviše prikuplja sredstava putem donacija.

Osim kroz donacije, Bolnica će sredstva za mamograf pokušati prikupiti i putem EU fondova na koje je mamograf već apliciran, ali i iz proračuna Grada Dubrovnika.
-S treće strane, kao gradski vijećnik uzeo sam sebi kao prioritet da u sredstva koja tražimo od Grada Dubrovnika na prvo mjesto stavimo mamograf. Jasno umanjeno za vrijednost sredstava koja smo do sad prikupili. Očekujem to u rujnu kod rebalansa proračuna. Pristupili smo svim mogućim izvorima prihodima kako bi naše sugrađanke i bolnica dobili ovaj suvremeni digitalni mamograf sa svim pratećim tehničkim sadržajima koji idu uz njega – istaknuo je Bekić.

Marko Margaritoni naglasio je kako je Liga protiv raka još ranih 80-ih godina prošlog stoljeća nabavila prvi mamograf u Dubrovniku.
-Uz velike projekte i poduzete korake na javnozdravstvenom prosvjećivanju i edukaciji zdravstvenih djelatnika Liga je napravila još u 80-im i 90-im godinama veliki iskorak kako bi se postigla što bolja i što kvalitetnija rana dijagnostika bolesti. Danas se to objektivno mjeri rezultatima koji ukazuju na daleko manje postotke smrtnosti od ove bolesti u odnosu na razdolje koje smo imali prije 20-ak godina i znakovito bolje rezultate liječenja i manju smrtnost nego što to imaju drugi dijelovi Hrvatske. Dakako da je digitalna mamografija iskorak u odnosu na analognu i da će u tom smislu nabavka ovog aparata napraviti dodatno poboljšanje u kvaliteti rane dijagnostike. Nadamo se da će projekt biti zaokružen u tekućoj godini, a to je bio i jedan od ciljeva Lige koja će nastaviti u cijeloj 2017. prikupljati sredstva kao svoj osnovni cilj i projekt za tekuću godinu – zaključio je Margaritoni.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist