Aktualno

Don Grubišić suspediran

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić suspendirao je saborskog zastupnika don Ivana Grubišića, koji više ne može nositi svećeničko odijelo, ali i ispovjedati, propovijedati te služiti misu, donosi portal Index.hr.

 

Nadbiskup kaže da je to učinio zbog toga što se ni nakon višekratnih upozorenja, opomena i osobnog razgovora, don Grubišić nije želio pokoriti onome što mu je zakonom zabranjeno, nego i dalje ustrajava na neposlušnosti. Motivi kojima se nadbiskup rukovodio su dužnost Ordinarija, poštovanje kanonskih propisa i dobro Crkve.

Suspenzija mu je izrečena zbog aktivnog sudjelovanja u politici, prihvaćanja javne službe saborskog zastupnika koja sa sobom nosi sudjelovanje u vršenju građanske vlasti, nepriličnog ponašanja koje je tuđe svećeničkom pozivu te ustrajnog neposluha prema svojem Ordinariju.

– Kaznu obustave, tj. suspenzije čina vlasti Svetoga reda nadbiskup je bio prisiljen izreći budući da su ostali bez uspjeha svi pokušaji Ordinarija da ga, kako prije, tako i za vrijeme izborne kampanje, odvrati od kršenja crkvene discipline. Ideje, premda poželjne i nužne ovome društvu, koje je, među ostalima, i don Ivan Grubišić zastupao i na temelju kojih je postigao svoj izborni rezultat zajedno sa ostalim sudionicima izbora, ne mogu biti opravdanje njegovom aktivnom sudjelovanju u politici. Kao svećenik, pozvan je uvijek i prvenstveno poštivati norme svoje Crkve, a ne ih kršiti da bi ostvario neki svoj politički cilj. Kaznom se ne umanjuje obaveza Nadbiskupije za don Ivanovo uzdržavanje, već zadržava pravo na primanje određene mirovine, kao i svi drugi umirovljeni svećenici, prema propisima Financijskog sustava Nadbiskupije – navodi se u priopćenju povodom kažnjavanja don Ivana.

Don Ivan Grubišić dao je naslutiti da i on drži kako kazna zapravo nema veze s njegovim političkim djelovanjem, već političkim stavovima.

– Nemam komentar, uostalom, ne znam što to znači, jer ja nisam politička stranka. Mislim da će građani sami shvatiti o čemu se ovdje radi – komentirao je za Index.hr don Grubišić.

Podsjetimo, don Ivan Grubišić sa svojom nezavisnom listom osvojio je dva mandata u X. izbornoj jedinici.

Pročitajte još

POTPISAN SPORAZUM Obnavlja se terapijski bazen za potrebe fizikalne terapije

Dulist

DIO ČIBAČE BEZ STRUJE U tijeku radovi na trafostanici, evo kad će se vratiti

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija