Kultura

‘DOMOVINA U TRADICIJI I OBIČAJIMA’ Izložba o Đurđevdanu otvorena u Rupama

'DOMOVINA U TRADICIJI I OBIČAJIMA' Izložba o Đurđevdanu otvorena u Rupama

Izložba ‘Sa O Roma: 50 godina romskog Đurđevdana u Skoplju’ autorice Elsie Ivancich Dunin otvorena je ovog četvrtka u Etnografskom muzeju. 

Riječ je o multimedijalnoj izložbi koja kroz fotografije, audiovizualne snimke te različite predmete materijalne baštine prezentira običaje kojima se obilježava romski blagdan Đurđevdan u Skoplju, a nastajala je kroz pet desetljeća istraživačkog rada autorice, profesorice Elsie Ivancich Dunin. Gostovanje izložbe u Dubrovniku rezultat je suradnje Dubrovačkih muzeja i Udruge ljubitelja romske folklorne umjetnosti Romano Ilo iz Skoplja.

-Izložba se bavi tematikom koja do sada nije bila zastupljena kroz izložbenu djelatnost Dubrovačkih muzeja. Izložba prezentira segment tradicijske kulture Roma, naroda koji je na našim prostorima prisutan već nekoliko stoljeća, a litaratura tvrdi da su od svih hrvatskih prostora Romi pristigli upravo u Dubrovnik u 14. stoljeću. Veseli me stoga što smo imali priliku otvoriti ovu izložbu u Dubrovniku – istaknula je ravnateljica Muzeja Pavica Vilać.

Autorica izložbe Elsie Ivancich Duninistaknula je kako ova izložba prikazuje romski blagdan kraja zime i početka ljeta, dokumentiran tijekom pola stoljeća društvenih promjena.

-Romi poznaju dva godišnja doba: hladno zimsko doba, koje nazivaju ivend, i toplo ljetno doba, koje nazivaju nilaj, a čiji dolazak proslavljaju početkom svibnja. Običaj je da romske obitelji kupuju janjad (2. do 4. svibnja), koju žrtvuju 5. ili 6. svibnja. Na dan 5. svibnja plesalo se na mjestu zvanom Šutalo Pani, 7. i 8. svibnja plesalo se i na drugim javnim prostorima zajednica Topaana i Šuto Orizari, a 9. svibnja vrhunac je slavlja na obronku Topaane. Javni vid ovoga blagdana naglašen je glazbom koja traje svakoga dana od izlaska sunca. Nekada je ona bila izvođena na zurlama i tapanima, a u novije je doba to glasna glazba s radioprijamnika. Zajedničko khelibe (vrsta kola ora) plesalo se na raskrižjima, a u njemu je sudjelovala cijela zajednica – naglasila je autorica.

Izložbu je otvorila pročelnica UO za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

-Legenda kaže da kada je Bog dijelio zemlju, prvo pitao Rome da biraju gdje bi htjeli biti. Međutim, oni su rekli da neće birati. Kada se sva zemlja razdijelila, htjeli su birati, ali to tada nije bilo moguće. Iako se Rome percipira kao narod bez domovine, ova multimedijalna izložba pokazuje da je njihova domovina njihova kultura, običaji i tradicija. Sve to je snažno utkano u njihovo srce što je na kraju najbitnije – naglasila je Raguž.

Inače, u sklopu izložbe posjetitelji su imali priliku pogledati i film ‘Sa O Roma’ koji je 2019. godine nagrađen kao najbolji kratki dokumentarac na Filmskom Festivalu Zlatno Trkalo.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist