Politika

DOMOLJUBNA KOALICIJA Bačić, Putica i Vučković predstavili izborni program

DOMOLJUBNA KOALICIJA Bačić, Putica i Vučković predstavili izborni program

Kandidati Domoljubne koalicije za X. izbornu jedinicu iz Dubrovačko-neretvanske županije – Branko Bačić, Sanja Putica i Marija Vučković – predstavili su danas izborni program za predstojeće izbore.

Treći na listi Branko Bačić nabrojio je pet sastavnica programa ‘5+ Hrvatska’, koji HDZ s partnerima nudi hrvatskim biračima.

– Riječ je najprije o rastu BDP-a za 5 posto, pri čemu računamo kako ćemo do 2019. godine iz europskih fondova iskoristiti 5 milijardi eura kao vjetar u leđa našim projektima. Druga ‘petica’ je 5 posto manja stopa nezaposlenosti na kraju mandata, a treća je 5 posto veće mirovine. Četvrta ‘petica’ jest projekt ‘Pet dana do dozvole’ u državnoj upravi, što uključuje i građevinske dozvole. Peta ‘petica’ jest 5 posto PDV-a na dječju hranu i potrepštine – nabrojio je Bačić.

Istaknuo je kako Domoljubna koalicija biračima nudi ‘knjigu pedeset projekata’, a koji uz 5 milijardi eura iz EU fondova odmah nakon izbora mogu u realizaciju.

– Listu su sastavili brojni odbori HDZ-ovih stručnjaka, a projekti su sveobuhvatni i razrađeni. Kad je riječ o našoj županiji naravno da je tu i Pelješki most, ali i autocesta te brza cesta Zračna luka – Dubrovnik – rekao je Bačić. Vladu Zorana Milanovića prozvao je ‘vladom pokušaja i pogreške’.

– Pokušali su odustati od Pelješkog mosta, ali su nakon naših pritisaka stali i opet ga aktivirali, čime su svakako izgubili vjerodostojnost. Ista stvar je i s autocestom, gdje smo imali njihov pokušaj odustajanja, dok je naš stav poznat – autocesta treba spojiti Ploče i Dubrovnik preko hrvatskog teritorija. Imali su namjeru i ukinuti županije, a mi smo tu zauzeli stav da naša županija mora biti jedinstvena regija, i da nema medijatora prema Zagrebu – kazao je Bačić.

Dodao je kako će se Domoljubna koalicija nastaviti zauzimati za zaustavljanje štetnih istraživanja nafte i plina u Jadranskom moru, ali i za razjašnjavanje otvorenih pitanja sa susjedima, i to u Malostonskom i Bokokotorskom zaljevu.

Sedma s liste Sanja Putica kazala je kako Domoljubna koalicija u svom programu nosi rješenja za probleme koje dosad vladajući nisu znali riješiti.

– Velika nezaposlenost, nesigurna radna mjesta, iseljavanje, upitno stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, negativni gospodarski trendovi. Mi ćemo se znati na pravi način odnositi prema mladima – kazala je Putica, spomenuvši i otvaranje 100 tisuća novih radnih mjesta te poticaje poduzetništvu, ponajprije kroz EU programe za mlade.

– Moj osnovni zadatak u Saboru bit će pomoći Dubrovniku. U Saboru ćemo se zalagati i pomoći da dobijemo titulu Europske prijestolnice kulture. Potrebno je također uložiti u infrastrukturu, posebno sportsku. Potrebno nam je strateško promišljanje o razvitku grada, a ne razvoj temeljen jedino na turizmu – istaknula je Putica.

Četrnaesta na listi Marija Vučković naglasila je kako je preduvjet gospodarskog rasta u demografskoj obnovi, ponajprije kroz drukčiji Obiteljski zakon, njegu o obitelji te brigu za mlade.

– To ćemo postići kroz dva modela: revitalizaciju domicilne populacije te kroz bolje odnose s dijasporom. Konkretno riječ je o korporativnim vrtićima, drukčijem sustavu naknada za porodiljni dopust, ali i boljoj brizi za samohrane majke – kazala je Vučković.

Kao ključne točke gospodarskog programa istaknula je turizam, poljoprivredu, reindustrijalizaciju, energetiku i digitalizaciju. Vučković je istakla kako se samo u poljoprivredi može zaposliti oko 45 tisuća građana.

Branko Bačić na kraju je istaknuo kako će Domoljubna koalicija na ovim izborima voditi pozitivnu kampanju.

– Za razliku od naših suparnika, koji nemaju što reći, pa u nedostatku argumenata vode prljavu kampanju. Ali treba znati da je Dubrovačko-neretvanska županija HDZ-ova utvrda – zaključio je Bačić.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist