Natrag
24.4.2019 12:23

facebook

twitter

google

rss

dulist

Domaći turisti lani u Hrvatskoj potrošili bar 1,5 milijardi eura

11.4.2017 @ 7:33 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Sa 673 milijuna eura više od stranih gostiju u protekloj godini nego 2015. domaći je turizam premašio 8,6 milijardi eura deviznoga turističkog prihoda.

Kako piše Večernji list, rast potrošnje stranaca gotovo navlas prati rast njihova broja; bilo ih je osam posto više, a 8,5 posto, prema Hrvatskoj narodnoj banci, porasla je njihova potrošnja u odnosu na 2015. S potrošnjom domaćih turista pak stvar je malo zamršenija. Njih je lani na Jadranu također bilo više nego prethodne godine, i to sedam posto, no njihova se potrošnja ne prati kao kad su stranci u pitanju.

U Ministarstvu turizma, stoga, oslanjaju se na podatke iz 2011. pa okvirno procjenjuju da su domaći turisti na putovanja unutar zemlje lanjske godine potrošili najmanje 1,5 milijardi eura. Nije, međutim, isključeno da je stvarna brojka i nešto veća. Prema satelitskoj turističkoj bilanci, koja je posljednji put rađena upravo za spomenutu 2011. godinu, prihodi od domaćih putovanja iznosili su, naime, čak 1,67 milijardi eura.

Samo bi nova satelitska bilanca, koja sažima izravne i neizravne učinke turizma na ekonomiju zemlje i sveobuhvatnija je od statistike noćenja i dolazaka, dala potpuno usporedive podatke, no pozitivni su trendovi i ovako vidljivi.

Više pročitajte ovdje.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana