Županija

DOM NA GRUDI Zašto je Općina Konavle smanjila plaće medicinskim sestrama?

DOM NA GRUDI Zašto je Općina Konavle smanjila plaće medicinskim sestrama?

Dok se drugdje medicinsko osoblje nagrađuje pljeskom, u Općini Konavle ono je za svoj rad dobilo deset posto nižu plaću za mjesec ožujak. Problem je ovo na kojeg su nam ukazale same medicinske sestre iz Konavala zaposlene u Domu za starije i nemoćne osobe Gruda, njih šest, koje su željele da provjerimo zašto se njima, kao medicinskom osoblju u vrijeme kad su najpotrebnije, reže dohodak. Kako svaka priča ima dvije strane upitali smo načelnika Boža Lasića zar je doista bilo neophodno poslužiti se ovom mjerom.

– Na smanjenje plaća smo se odlučili jer nemamo novaca. Naš osnovni zadatak je sačuvati radna mjesta jer će nam ti ljudi sutra kada se stanje stabilizira opet trebati – poručio je Lasić za DuList.

Prvi na listi našao se upravo on i njegov zamjenik kojima je mjesečna naknada umanjen za 30 posto. Isto je napravljeno s ostalim zaposlenicima Općine, osim vatrogasaca i djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe Gruda. Njima je oduzeto ‘tek’ deset posto, objašnjava nam Lasić, s tim da se u one s najmanjim primanjima kao što su spremačice, kuharice i peračice rublja nije diralo. Inače, riječ je o domu koji se u potpunosti financira sredstvima općine te novcem kojeg njegovih 85 štićenika uplati na račun. On upošljava 40 osoba od čega ih je šest medicinskih sestara i 12 njegovateljica. Prve podigle su glas protesta poslavši načelniku pismo u kojem su ukratko navele kako se osjećaju obezvrijeđeno.

– Bio bi najsretniji da nisam morao donijeti ovu odluku. Dom je krajnja crta obrane u koju se više ne namjeravamo dirati. Promatrat ćemo kako se razvija situacija kroz sljedeće mjesece te postoji mogućnost da im je čak vratimo na staru visinu. Ipak, važno je napomenuti kako je njihova prosječna plaća u odnosu na ostale medicinske sestre i tehničare u Republici Hrvatskoj poprilično viša. Ona iznosi osam i pol do devet tisuća kuna, a njegovateljica pet do šest tisuća kuna. Dom na Grudi je zbog kvalitete usluge koju nudi gotovo privatan. Mi nismo u mreži domova za starije i nemoćne osobe pa ne možemo tražiti određene poticaje. Ipak, o ovoj situaciji sam obavijesti nadležno ministarstvo – iznio je Lasić.

Angažman svih radnika Doma jednako cijeni i svjestan je kako su upravo te osobe posljednje koje bi trebalo osjetiti udarac korona krize, no drugog rješenja nije bilo.

– Mi smo kroz ožujak, kad je epidemija krenula, imali otprilike 0 kuna uplate na općinski račun. Cijelo gospodarstvo je pokleklo. Ovisimo o korisnicima javnih površina, Zračne luke Dubrovnik te niza ostalih subjekata koji ne posluju. Ističem kako ni zadnjim Vladinim mjerama nisu obuhvaćene jedinice lokalne samouprave. Dovedeni smo u situaciju kada ne možemo namiriti ni osnovne izdatke kao što su režije – zaključuje načelnik Općine Konavle i dodaje kako je s medicinskim sestrama doma na Grudi uspostavljena komunikacija putem ravnateljice, ali i odgovora na njihovo pismo kojeg prenosimo u cijelosti.

‘Poštovane sestre!
Pozorno sam pročitao vaše pismo upućeno meni kao načelniku. S obzirom na to da sam svjestan svoje odgovornosti za normalno funkcioniranje doma i ostalih službi u Općini Konavle, slobodan sam vam se obratiti na sljedeći način:

Cijenim vaš posao kojega obavljate u domu za starije osobe kao i odgovornost koja je veliki dio vaše svakodnevice. Jedna je od najtežih odluka koju sam donio tijekom svoga mandata zasigurno ova kojom smanjujemo plaće u svim komunalnim tvrtkama, Općini, muzejima, vrtićima i domu za starije osobe. Odluka nije donesena iz hira, nego nakon sagledavanja svih objektivnih činjenica koje su nastale uslijed ove nesretne pandemije. Najteže se bilo odlučiti sniziti plaću u ustanovi u kojoj vi radite, pa je vama plaća snižena za 10 % u odnosu na sve ostale gdje je stopa iznosila 30 %. Naravno, na ovakvu odluku može se postaviti puno pitanja, ali se na njih može i odgovoriti. Prvo je i osnovno pitanje svakako zašto. Zato što jednostavno nije bilo druge mogućnosti, općinski se proračun u zadnjih 20 dana doslovno urušio. Nisam prorok, ali sve mi je jasnije da je stanje neizvjesno i vrlo teško što se tiče financijskoga aspekta ove krize. Uputio sam i pismo nadležnom ministarstvu da ih obavijestim o stanju u kojem se nalazi dom i da zamolim pomoć kako premostiti nastalu situaciju. Neću duljiti, neću vas uvjeravati, no dajem vam svoju riječ da ću se svim silama truditi da vi najmanje od svih ustanova i komunalnih tvrtki osjetite nedostatak novca i financijsku krizu koja slijedi. Sve ću učiniti da u narednom razdoblju dobivate dostatne plaće kojima ćete moći pokrivati svoje egzistencijalne potrebe. Dokaz je naše želje, da zaposlenici doma primaju donekle prihvatljive plaće za rad koji obavljaju, i naše odbijanje da dom uđe u tzv. mrežu domova gdje bi se primala državna potpora. U tom bi slučaju plaće bile značajno manje jer bi izračun podlijegao sasvim drugim pravilima. Možda je greška što nismo u mreži, no to će vrijeme pokazati.

Na kraju vam želim reći da svu odgovornost preuzimam na sebe, pa i nedostatak međusobne komunikacije, ali nažalost situacija se mijenja iz sata u sat, te uz najbolju volju nisam mogao sve na vrijeme obavijestiti i pojasniti. Također, o samoj odluci i njezinoj legalnosti može se raspravljati i osporavati, ali vjerujte, radi se o čistom egzistencijalnom preživljavanju koje zahtijeva brze i učinkovite mjere.

Vaš načelnik, Božo Lasić’

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist